Ciasteczka owsiane
Moderator: Moderatorzy
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Ciasteczka owsiane
Ciasteczka owsiane:
1 szklanka (90g) płatków owsianych (u mnie Provena)
1 szklanka (150g) dowolnej mąki bezglutenowej (za pierwszym razem użyłam 95g mąki Marcs&Spencer, 15g z amarantusa, 40g kukurydzianej)
1/2 szklanki (100g) brązowego cukru (dałam biały)
1/2 szklanki (45g) wiórków kokosowych
125g masła
2-3 łyżki miodu (można też syropu klonowego, ale miód daje ten zapach)
1 łyżka wody
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
Masło, miód i wodę rozpuścić w garnku (można w TM* 5minut/60 stopni/ obroty 2). W dużej misce zmieszać składniki sypkie i wszystko połączyć (TM 30 sekund Interwał). Ze zmieszanej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze w odstępach ok 5cm (ciastka się rozpłyną i muszą mieć miejsce).
Piec w temperaturze 150 stopni, najwygodniej na dwóch blachach jednocześnie i z termoobiegiem. Po ok 25-30 minutach piekarnik wyłączyć. Jak ciasteczka są delikatnie brązowe, można wyciągnąć, a jak jeszcze trochę za blade, zostawić na parę minut w wyłączonym piekarniku. Po wyjęciu blaszek z piekarnika zostawić na chwilę, ciastka będą miękkie. Po paru minutach powinny stwardnieć i wtedy bez problemu można je zdejmować łopatką.
Najlepiej przechowywać w puszce na ciastka. Smacznego
Robiłam te ciastka dawno temu w Thermomixie (stąd *TM jak ktoś posiada) ze zwykłej mąki. Teraz spróbowałam ten przepis przerobić na potrzeby rodziny bezglutenowej. Wyszły rewelacyjne
Za drugim razem sypnęło mi się ciut więcej mąki i płatków owsianych, ale ciastka i tak wyszły pyszne, tylko trochę twardsze. Poza tym dałam 80g cukru (zamiast 100), a i tak wyszły dość słodkie. I dodałam cynamonu. Można powiedzieć, że mamy takie oszukane pierniczki
1 szklanka (90g) płatków owsianych (u mnie Provena)
1 szklanka (150g) dowolnej mąki bezglutenowej (za pierwszym razem użyłam 95g mąki Marcs&Spencer, 15g z amarantusa, 40g kukurydzianej)
1/2 szklanki (100g) brązowego cukru (dałam biały)
1/2 szklanki (45g) wiórków kokosowych
125g masła
2-3 łyżki miodu (można też syropu klonowego, ale miód daje ten zapach)
1 łyżka wody
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
Masło, miód i wodę rozpuścić w garnku (można w TM* 5minut/60 stopni/ obroty 2). W dużej misce zmieszać składniki sypkie i wszystko połączyć (TM 30 sekund Interwał). Ze zmieszanej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze w odstępach ok 5cm (ciastka się rozpłyną i muszą mieć miejsce).
Piec w temperaturze 150 stopni, najwygodniej na dwóch blachach jednocześnie i z termoobiegiem. Po ok 25-30 minutach piekarnik wyłączyć. Jak ciasteczka są delikatnie brązowe, można wyciągnąć, a jak jeszcze trochę za blade, zostawić na parę minut w wyłączonym piekarniku. Po wyjęciu blaszek z piekarnika zostawić na chwilę, ciastka będą miękkie. Po paru minutach powinny stwardnieć i wtedy bez problemu można je zdejmować łopatką.
Najlepiej przechowywać w puszce na ciastka. Smacznego
Robiłam te ciastka dawno temu w Thermomixie (stąd *TM jak ktoś posiada) ze zwykłej mąki. Teraz spróbowałam ten przepis przerobić na potrzeby rodziny bezglutenowej. Wyszły rewelacyjne
Za drugim razem sypnęło mi się ciut więcej mąki i płatków owsianych, ale ciastka i tak wyszły pyszne, tylko trochę twardsze. Poza tym dałam 80g cukru (zamiast 100), a i tak wyszły dość słodkie. I dodałam cynamonu. Można powiedzieć, że mamy takie oszukane pierniczki
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Ciasteczka owsiane
kiedy jeszcze byłam na zwykłej diecie, robiłam takie ciastka wieczorami, bo były super szybkie do wykonania..ach tamten smak, dodawałam jeszcze imbiru czas zrobić wersję bez gluta dzięki za motywację!
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Ciasteczka owsiane
Trzeci raz robiłam te ciastka i tym razem wyszły najlepsze Jako mąki dałam: z amarantusa (25g), a resztę ryżową i kukurydzianą, żadnych mieszanek. Śmiem twierdzić, że są genialne
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Ciasteczka owsiane
Moje wyszły przepyszne! W domu są pod wydział.
Re: Ciasteczka owsiane
Przypadkiem spraktykowane :
im mniej sodki tym twardsze A zamiast miodu syrop z mniszka lekarskiego, ale miód i tak wygrywa.
im mniej sodki tym twardsze A zamiast miodu syrop z mniszka lekarskiego, ale miód i tak wygrywa.
Re: Ciasteczka owsiane
Na burczymiwbrzuchu jest taki przepis
Owsiane ciasteczka z bananami i czekoladą/ ok. 25 sztuk
• 150 g płatków owsianych
• 250 g mąki pszennej
• jajko
• 200 g miękkiego masła
• 80 g cukru trzcinowego
• 50 g cukru kryształ
• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• łyżeczka ekstraktu bananowego lub z wanilii (można pominąć)
• 50 g suszonych bananów
• 50 g czekolady (u mnie gorzka i biała)
1. Masło z cukrem i ekstraktem bananowym ucieramy mikserem na puszystą masę. W tym czasie do drugiej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy płatki owsiane, sodę i proszek do pieczenia.
2. Do masła wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Dodajemy suche składniki i jeszcze chwilę ucieramy.
3. Na koniec dorzucamy do masy pokruszone suszone banany i posiekaną w drobną kostkę czekoladę.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
5. Z przygotowanej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je w ręce i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Między przyszłymi ciastkami zachowujemy odstępy.
6. Ciasteczka owsiane pieczemy przez 10-12 minut, aż się lekko zarumienią. Upieczone przekładamy na kuchenną kratkę i studzimy.
Trochę naszej mąki, pominąć biały cukier i możne będą ok. Ja ostatnio dodaję syropu daktylowego. Jak ktoś zrobi wcześniej niż ja proszę o opinię.
Owsiane ciasteczka z bananami i czekoladą/ ok. 25 sztuk
• 150 g płatków owsianych
• 250 g mąki pszennej
• jajko
• 200 g miękkiego masła
• 80 g cukru trzcinowego
• 50 g cukru kryształ
• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• łyżeczka ekstraktu bananowego lub z wanilii (można pominąć)
• 50 g suszonych bananów
• 50 g czekolady (u mnie gorzka i biała)
1. Masło z cukrem i ekstraktem bananowym ucieramy mikserem na puszystą masę. W tym czasie do drugiej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy płatki owsiane, sodę i proszek do pieczenia.
2. Do masła wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Dodajemy suche składniki i jeszcze chwilę ucieramy.
3. Na koniec dorzucamy do masy pokruszone suszone banany i posiekaną w drobną kostkę czekoladę.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
5. Z przygotowanej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je w ręce i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Między przyszłymi ciastkami zachowujemy odstępy.
6. Ciasteczka owsiane pieczemy przez 10-12 minut, aż się lekko zarumienią. Upieczone przekładamy na kuchenną kratkę i studzimy.
Trochę naszej mąki, pominąć biały cukier i możne będą ok. Ja ostatnio dodaję syropu daktylowego. Jak ktoś zrobi wcześniej niż ja proszę o opinię.
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Ciasteczka owsiane
Wczoraj robiłam ciasteczka i zapomniałam wsypać cukru okazało się, że 3 łyżki miodu wystarczyły
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Ciasteczka owsiane
no i to jest rewelacyjna/rewolucyjna informacja
Re: Ciasteczka owsiane
Ja dorzucam jeszcze garść zmielonych daktyli. Ciasteczka są nieco miękkie, ale komu to przeszkadza
Re: Ciasteczka owsiane
Wersja batoników z płatków owsianych i amarantusa ekspandowanego.
http://elf-w-kuchni.blogspot.com/2014/1 ... asion.html
U mnie po modyfikacji z miodem i powidłami, oraz masłem. Smaczne, ale nieco kruche.
http://elf-w-kuchni.blogspot.com/2014/1 ... asion.html
U mnie po modyfikacji z miodem i powidłami, oraz masłem. Smaczne, ale nieco kruche.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Ciasteczka owsiane
py-szo-ta
Re: Ciasteczka owsiane
Chyba na tapete sobie to zdjecie wrzuce
PYCHA!!!
PYCHA!!!
Re: Ciasteczka owsiane
Pycha, ale i tak niebo bym oddała za 2 prince polo
Re: Ciasteczka owsiane
Anja, co do PP, to Schar ma takie batoniki http://www.schaer.com/pl/bezglutenowe-p ... /quadritos
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Ciasteczka owsiane
Potwierdzam, są rewelacyjne
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.