Babka (cytrynowa)
6 jajek
2 szklanki mąki - ja dodaję Mix - koncentrat ciasta Glutenexu (w oryginale - 1 szkl mąki tortowej i 1 szkl mąki ziemniaczanej)
1,5 szkl cukru - ja dodaję 1 szklankę cukru, wolę mniej słodkie
3/4 szkl oleju
2 łyżki octu
2 łyżeczki proszku do pieczenia Celiko
olejek cytrynowy - ja nie dodaję żadnego aromatu
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem mikserem, a żółtka wymieszać (mieszadłem/łyżką) z
proszkiem do pieczenia i octem i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte
żółtka dodać do ubitych białek, dodać olej i lekko wymieszać. Na koniec dodać mąkę i olejek cytrynowy (opcjonalnie).
Piec w dużej keksówce wyłożonej papierem około 1 godz. w temp. 170ºC
Ja piekę w dwóch wąskich blaszkach około 25 min lub jako babeczki jeszcze krócej.
Czasami wrzucam truskawki do środka.
Należy pamiętać o papierze bo tak łatwiej wyjąć puszystą babkę z foremki.
Smacznego
puszysta babka (z poznańskiego spotkania) - szybko znika
Moderator: Moderatorzy
Re: puszysta babka (z poznańskiego spotkania) - szybko znika
polecam sok z całej cytryny zamiast octu.
- uniaczek
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 507
- Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
- Lokalizacja: Gniezno
Re: puszysta babka (z poznańskiego spotkania) - szybko znika
Pieczemy też babkę cytrynową, bo zawsze się udaje. Daję sok z 1/2 cytryny i skórkę otartą z cytryny (przelaną wrzątkiem), dodawanie aromatu jest wtedy zbędne.
W wersji świątecznej można lukrować lukrem cytrynowym (3/4 szkl.pudru +1 łyżka soku z cytryny)
W wersji świątecznej można lukrować lukrem cytrynowym (3/4 szkl.pudru +1 łyżka soku z cytryny)