Składniki (ok 30szt niedużych ciasteczek):
migdaly blanszowane (300g)
miód/syrop klonowy (do smaku, u mnie 4 łyżki)
Wykonanie:
Migdały zmiel na masę (a la marcepan) w dowolnym urzadzeniu (wysokoobrotowe miksery, wyciskarki ślimakowe, maszynki do mięsa),
dodaj miód lub syrop i zagnieć ciasto (spróbuj czy jest wystarczająco słodkie wg Ciebie).
Połóż na folii do pieczenia i wałkuj przykryte drugą folią lub odczekaj chwilę az ciasto "odpocznie" chwilę (będzie wówczas bardziej spoiste i tłuste) na wybraną grubość (cieńsze są twarde po upieczeniu - 2-3mm, grubsze - 4-5mm mają szansę być bardziej miękkie).
Wykrawaj dowolne kształty i ewentualnie ozdabiaj odciskując wzory. Nie przejmuj się jeśli ciasto się przerwie, rozpada, bo bardzo łatwo je skleić albo rozwałkować na nowo.
Piecz ciasteczka na papierze do pieczenia ok 12 -20 minut w temperaturze 140 stopni (termoobieg).
Wyjmij ciasteczka zanim się zrumienią.
Podawaj po ostygnięciu.
Gotowe!
źródło: http://smakoterapia.blogspot.com/2014/0 ... -miod.html
Smacznego!
NAJPROSTSZE ciasteczka migdałowe - 2 składnikowe
Moderator: Moderatorzy
Re: NAJPROSTSZE ciasteczka migdałowe - 2 składnikowe
Dodaje do listy do zrobienia pyszka
Re: NAJPROSTSZE ciasteczka migdałowe - 2 składnikowe
i 2 składniki!! tyle wygrać