Czekoladowa tarta jaglana z orzechami

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8116
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Czekoladowa tarta jaglana z orzechami

Post autor: Leeloo »

Czekoladowa tarta jaglana z orzechami/ 24 cm.

Spód:
500 g ugotowanej w wodzie lub mleku kaszy jaglanej
50 g mąki jaglanej lub kukurydzianej
20 g gorzkiego kakao
4 łyżki cukru trzcinowego
jajko

Krem jaglany:
250 g ugotowanej w wodzie lub mleku kaszy jaglanej
100 g orzechów laskowych
50 g gorzkiej czekolady
2 łyżki gorzkiego kakao
4 łyżki syropu z agawy lub miodu
szczypta cynamonu
2 łyżki mleka

1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
2. 500 g ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej łączymy z rozbełtanym jajkiem, kakao, cukrem i mąką. Całość dokładnie mieszamy lub miksujemy, aby otrzymać zwartą masę.
3. Formę do tary wykładamy przygotowaną masą z kaszy, wyrównując wierzch przyszłego spodu przy pomocy łyżki lub zwilżonej wodą dłoni (wtedy kasza nie będzie się kleić).
4. Tortownicę wkładamy do piekarnika i pieczemy spód przez ok. 35 minut w 180 stopniach. Po tym czasie sprawdzamy stan upieczenia tarty i w razie potrzeby wydłużamy czas pieczenia o 5 minut.
5. W czasie gdy piecze się spód, przygotowujemy krem jaglany. Ugotowaną i ostudzoną kaszę wsypujemy do wysokiego naczynia.
6. Na suchej patelni prażymy przez kilka minut orzechy laskowe, następnie przekładamy je na czystą ściereczkę i ocieramy o siebie, aby pozbyć się brązowej skórki.
7. Obrane orzechy ponownie wrzucamy na patelnię, dodajemy 2 łyżki płynnego miodu lub syropu z agawy oraz szczyptę cynamonu (opcjonalnie).
8. Karmelizujemy orzechy przez ok. 5 minut. Po tym czasie kilka orzechów odkładamy do dekoracji, a do reszty dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Całość mieszamy i zostawiamy na patelni do momentu rozpuszczenia czekolady.
9. Do naczynia z kaszą dodajemy orzechy w miodzie i czekoladzie. Dodajemy kakao oraz mleko i miksujemy na gładką masę.
10. Upieczoną tartę z kaszy studzimy.
11. Następnie wykładamy na nią krem i dekorujemy tartę prażonymi orzechami w miodzie.


źródło:
http://wbrzuchu.blogspot.com/2014/03/wt ... tarta.html
ODPOWIEDZ