Babeczki / muffiny gryczano-bananowe i gryczano-kakaowe

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
violla
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 285
Rejestracja: pt 10 paź, 2014 21:28

Babeczki / muffiny gryczano-bananowe i gryczano-kakaowe

Post autor: violla »

Przepis z internetu, zmieniony na własne potrzeby.


składniki:
1 dojrzały duży banan (im dojrzalszy, tym słodsze będą muffinki)
3/4 szkl mąki gryczanej
łyżka otrębów np. gryczanych (można pominąć ten składnik)
1 jajko
1/2 łyżeczki sody
1/2 szkl maślanki/kefiru/zsiadłego mleka *
szczypta soli

* maślanka niezbędna jest, gdyż soda potrzebuje czegoś kwaśnego aby wyrosła i straciła goryczkę. Jednak dla osób nie tolerujących mleka, proponuje wlać wody z 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego lub soku z pół cytryny)

Banana ugniatamy widelcem dość dokładnie, dodać wszystkie składniki i dokładnie zmiksować. Napełnić blachę lub foremki, piec w piekarniku angrzanym ok 180 st.c, około 20-25 minut.
Przed włożeniem do piekarnika można posypać migdałami, pokrojonymi orzechami itp.
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
violla
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 285
Rejestracja: pt 10 paź, 2014 21:28

Re: Babeczki / muffiny gryczano-bananowe i gryczano-kakaowe

Post autor: violla »

Przepis z internetu, zmieniony na własne potrzeby.

składniki:

3/4 szkl. mąki gryczanej
1/4 szkl. otrębów gryczanych
1 duze jajko lub 2 małe
125 ml oleju ( u mnie z pestek winogron)
1/2 szkl ksylitolu (cukru 3/4 szkl)
2 łyżki kakao
aromat pomarańczowy (opcjonalnie)
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
orzechy laskowe lub posypka

Olej, ksylitol, kakao, 1/2 szkl wody zagotować do rozpuszczenia. Odlać 1/4 szkl, a resztę przelać do miski i ostudzić.
Białka ubić na sztywno, żółtka dodać do miski, wsypać mąkę i otręby, proszek i olejek. Wymieszać, dodać ubite białka i wymieszać delikatnie.
Ciasto wlać do foremek. Piec w 180 st. ok. 20 minut w piekarniku z termoobiegiem.

Po upieczeniu babeczki ostudzić i polać odlanym syropem (ja zagęściłam rozpuszczając kostkę czekolady gorzkiej 85%).
Posypać posiekanymi orzechami lub posypką.

*****************************************************************

Babeczki wilgotne, rozpływające się w ustach.


Bardzo podobne babeczki są na tej stronie:
http://bezpszenicyy.blogspot.com/2014/1 ... czane.html
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
ODPOWIEDZ