BANANOWO-GRYCZANE BATONIKI

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

violla
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 285
Rejestracja: pt 10 paź, 2014 21:28

Re: batoniki bez zbóż z mąki migdałowej i kokosowej

Post autor: violla »

BANANOWO-GRYCZANE BATONIKI

(przepis zaciągnięty z internetu ale zmienione na moje potrzeby)

składniki:
1 i 1/3 szkl błyskawicznych płatków gryczanych
1/2 szkl cukru ( ja pomijałam ten składnik )
2 łyzeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
1 łyzeczka cynamonu
1/2 łyżeczki sody (raz zamiast tego dałam więcej proszku)
1/2 szkl bananów rozgniecionych (czym dojrzalsze banany, tym słodsze będą batony)
1/4 szkl mleka/maślanki
2 białka


Rozgrzać piekarnik do temp 175 st.c
Wymieszać składniki suche. W osobnej misce zmiksować banany z mlekiem i białkami.. Dodać do suchych składników i wymieszać.
Masę przełożyć do natłuszczonej formy ok. 23x23 cm. Piec ok. 35 min. Po ostudzeniu pokroić batoniki na kwadraty.
Nadają się do mrożenia.
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
Awatar użytkownika
sandyy
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2561
Rejestracja: ndz 27 lip, 2014 22:30

Re: batoniki bez zbóż z mąki migdałowej i kokosowej

Post autor: sandyy »

Fajne proste sie wydaja :)
Tylko jeden skkadnik - platki gryczane - gdzie mozna dostac?
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: batoniki bez zbóż z mąki migdałowej i kokosowej

Post autor: Anula80 »

Incola ma w ofercie- ja zamawiałam w gfree24. Wydaje mi się, że Szarłat też ma
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Awatar użytkownika
sandyy
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2561
Rejestracja: ndz 27 lip, 2014 22:30

Re: batoniki bez zbóż z mąki migdałowej i kokosowej

Post autor: sandyy »

Leeeszcz jestem :sylwester:
Dopisuje do listy
violla
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 285
Rejestracja: pt 10 paź, 2014 21:28

Re: batoniki bez zbóż z mąki migdałowej i kokosowej

Post autor: violla »

sandyy pisze:Fajne proste sie wydaja :)
Tylko jeden skkadnik - platki gryczane - gdzie mozna dostac?
U mnie w lewiatanie, w spożywczaku, w zdrowej żywnosci.
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8120
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

BANANOWO-GRYCZANE BATONIKI

Post autor: Leeloo »

*przenoszę
Awatar użytkownika
dorkub
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 130
Rejestracja: sob 20 kwie, 2013 17:20
Lokalizacja: Podkarpackie

Re: BANANOWO-GRYCZANE BATONIKI

Post autor: dorkub »

a jakby spróbować z płatkami ryżowymi? tylko takie mam na stanie, a poza tym nie przepadam za gryczanymi....
celiakia od lutego 1996 ;)
Awatar użytkownika
sandyy
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2561
Rejestracja: ndz 27 lip, 2014 22:30

Re: BANANOWO-GRYCZANE BATONIKI

Post autor: sandyy »

Violla juz ostatnie badania na obecnosc glutenu pokazaly, ze bycie produktu na polce ze zdrowa zywnoscia, posiadanie nazwy swiadczacej o zdrowej zywnosci wcale nie gwarantuje czystosci, jesli chodzi o gluten...
Dla mnie to zbyt duze ryzyko, za bardzo na co dzien cackam sie z dieta :)

Ale fakt, moze by tak ryzowe... ;)
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3797
Rejestracja: wt 29 paź, 2013 06:56
Lokalizacja: Polska

Re: BANANOWO-GRYCZANE BATONIKI

Post autor: pleomorfa »

Sanddy ja znalazłam gryczane w Almie z certyfikatem w paczce bodajże 500g :)
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Awatar użytkownika
sandyy
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2561
Rejestracja: ndz 27 lip, 2014 22:30

Re: BANANOWO-GRYCZANE BATONIKI

Post autor: sandyy »

Aaaa masz racje!! Tez je widzialam, jak robilam rekonesans po sklepie :)
Dzieki za przyminajke :)
violla
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 285
Rejestracja: pt 10 paź, 2014 21:28

Re: BANANOWO-GRYCZANE BATONIKI

Post autor: violla »

Sadnyy> mozesz spróbować z innymi płatkami. W oryginalnej wersji to były płatki owsiane, ale wiadomo, że w wersji bezglutenowej nie mogły być owsiane :).
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8120
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: BANANOWO-GRYCZANE BATONIKI

Post autor: Leeloo »

mogły, mogły, ale certyfikowane przekreślonym kłosem
Awatar użytkownika
sandyy
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2561
Rejestracja: ndz 27 lip, 2014 22:30

Re: BANANOWO-GRYCZANE BATONIKI

Post autor: sandyy »

Ooo a akurat mam takie w domu :D
Nie wiem, czy certyfiowane, ale sa glutenexu na pewno :)))))
violla
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 285
Rejestracja: pt 10 paź, 2014 21:28

Re: BANANOWO-GRYCZANE BATONIKI

Post autor: violla »

sandyy pisze:Violla juz ostatnie badania na obecnosc glutenu pokazaly, ze bycie produktu na polce ze zdrowa zywnoscia, posiadanie nazwy swiadczacej o zdrowej zywnosci wcale nie gwarantuje czystosci, jesli chodzi o gluten...
Dla mnie to zbyt duze ryzyko, za bardzo na co dzien cackam sie z dieta :)
Akurat w zdrowej żywności, u nas, mają produkty bezglutenowe tylko ze znaczkiem.
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
violla
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 285
Rejestracja: pt 10 paź, 2014 21:28

Re: BANANOWO-GRYCZANE BATONIKI

Post autor: violla »

Jak myślicie; czym mogłabym zastąpić banany? Muszę ich unikać ze względu na wysoki IG i pozwalam sobie na nie rzadko. Co ma podobną konsystencje (po rozgnieceniu)? Podejrzewam, że banany potrzebne są łączenia składników i zagęszczenia. Bez nich chyba by sie nie udało ;) .
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
ODPOWIEDZ