BANANOWO-GRYCZANE BATONIKI

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8116
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: BANANOWO-GRYCZANE BATONIKI

Post autor: Leeloo »

zielone (niedojrzałe) banany mają o wiele niższy IG ze względu na przewagę w węglach skrobi opornej- znakomity prebiotyk, poza tym ŁG (ładunek glikemiczny) będzie tu w połączeniu z resztą bardzo korzystny, a to jest faktyczny wyznacznik diety niskowęglowodanowej/wyrzutu insuliny/poziomu glikemii po posiłku.
violla
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 285
Rejestracja: pt 10 paź, 2014 21:28

Re: BANANOWO-GRYCZANE BATONIKI

Post autor: violla »

Faktycznie, im mniej dojrzały banan tym niższy IG. Nawet starałam się dawać takowe, tylko -szczerze- to rzadko się takie zdarzają. Do tej pory tylko 2 razy udało mi się kupić zielonkawe (nawet nie całkiem zielone)- w Biedronce.
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
kaczmi
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 297
Rejestracja: pn 10 cze, 2013 14:56
Lokalizacja: Poznań

Re: BANANOWO-GRYCZANE BATONIKI

Post autor: kaczmi »

A może platany, które przypominają banany, ale mają konsystencję ziemniaka i nie można ich jeść na surowo? Dość ciężko je dostać, w Warszawie na pewno mają je w Little India http://www.littleindia.pl/green-plantain-kg.html
violla
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 285
Rejestracja: pt 10 paź, 2014 21:28

Re: BANANOWO-GRYCZANE BATONIKI

Post autor: violla »

O matko.... a co to jest? Nawet nie wiem czy dozwolone w mojej diecie... .
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
kaczmi
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 297
Rejestracja: pn 10 cze, 2013 14:56
Lokalizacja: Poznań

Re: BANANOWO-GRYCZANE BATONIKI

Post autor: kaczmi »

violla
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 285
Rejestracja: pt 10 paź, 2014 21:28

Re: BANANOWO-GRYCZANE BATONIKI

Post autor: violla »

Zmodyfikowałam przepis :) .

Dla osób nie lubiących smaku płatków gryczanych mam inną opcję:

2/3 szklanki błyskawicznych płatków gryczanych
1/4 szklanki niedokładnie zmielonych orzechów laskowych lub włoskich (zależy jaki kto woli smak)
1/4 szklanki zmielonego sezamu
2 łyżki zmielonych pestek słonecznika
2 łyżki zmielonego kokosu (wiórki)
1/2 szkl cukru ( ja pomijałam ten składnik )
2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki sody (raz zamiast tego dałam więcej proszku)
1/2 szkl bananów rozgniecionych (czym dojrzalsze banany, tym słodsze będą batony)
1/4 szkl mleka/maślanki/zsiadłego mleka
2 białka (ubite na sztywno)

Dzięki tym dodatkom, zamiast samych pł. gryczanych oraz białkom ubitym na sztywno, smak jest bardziej delikatny i batoniki jakby bardziej wyrosły i były bardziej puszyste :) .
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
ODPOWIEDZ