BANANOWO-GRYCZANE BATONIKI
Moderator: Moderatorzy
Re: BANANOWO-GRYCZANE BATONIKI
zielone (niedojrzałe) banany mają o wiele niższy IG ze względu na przewagę w węglach skrobi opornej- znakomity prebiotyk, poza tym ŁG (ładunek glikemiczny) będzie tu w połączeniu z resztą bardzo korzystny, a to jest faktyczny wyznacznik diety niskowęglowodanowej/wyrzutu insuliny/poziomu glikemii po posiłku.
Re: BANANOWO-GRYCZANE BATONIKI
Faktycznie, im mniej dojrzały banan tym niższy IG. Nawet starałam się dawać takowe, tylko -szczerze- to rzadko się takie zdarzają. Do tej pory tylko 2 razy udało mi się kupić zielonkawe (nawet nie całkiem zielone)- w Biedronce.
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
Re: BANANOWO-GRYCZANE BATONIKI
A może platany, które przypominają banany, ale mają konsystencję ziemniaka i nie można ich jeść na surowo? Dość ciężko je dostać, w Warszawie na pewno mają je w Little India http://www.littleindia.pl/green-plantain-kg.html
Re: BANANOWO-GRYCZANE BATONIKI
O matko.... a co to jest? Nawet nie wiem czy dozwolone w mojej diecie... .
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
Re: BANANOWO-GRYCZANE BATONIKI
Zmodyfikowałam przepis .
Dla osób nie lubiących smaku płatków gryczanych mam inną opcję:
2/3 szklanki błyskawicznych płatków gryczanych
1/4 szklanki niedokładnie zmielonych orzechów laskowych lub włoskich (zależy jaki kto woli smak)
1/4 szklanki zmielonego sezamu
2 łyżki zmielonych pestek słonecznika
2 łyżki zmielonego kokosu (wiórki)
1/2 szkl cukru ( ja pomijałam ten składnik )
2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki sody (raz zamiast tego dałam więcej proszku)
1/2 szkl bananów rozgniecionych (czym dojrzalsze banany, tym słodsze będą batony)
1/4 szkl mleka/maślanki/zsiadłego mleka
2 białka (ubite na sztywno)
Dzięki tym dodatkom, zamiast samych pł. gryczanych oraz białkom ubitym na sztywno, smak jest bardziej delikatny i batoniki jakby bardziej wyrosły i były bardziej puszyste .
Dla osób nie lubiących smaku płatków gryczanych mam inną opcję:
2/3 szklanki błyskawicznych płatków gryczanych
1/4 szklanki niedokładnie zmielonych orzechów laskowych lub włoskich (zależy jaki kto woli smak)
1/4 szklanki zmielonego sezamu
2 łyżki zmielonych pestek słonecznika
2 łyżki zmielonego kokosu (wiórki)
1/2 szkl cukru ( ja pomijałam ten składnik )
2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki sody (raz zamiast tego dałam więcej proszku)
1/2 szkl bananów rozgniecionych (czym dojrzalsze banany, tym słodsze będą batony)
1/4 szkl mleka/maślanki/zsiadłego mleka
2 białka (ubite na sztywno)
Dzięki tym dodatkom, zamiast samych pł. gryczanych oraz białkom ubitym na sztywno, smak jest bardziej delikatny i batoniki jakby bardziej wyrosły i były bardziej puszyste .
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.