Ciasteczka piernikowe z kakaową nutą

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8117
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Ciasteczka piernikowe z kakaową nutą

Post autor: Leeloo »

Czego potrzebujesz?

Młynka do mielenia migdałów i pestek słonecznika, piekarnika, blachy i papieru do pieczenia.

Składniki:

2 jaja,
1 szklanka migdałów (w całości),
0,5 szklanki słonecznika,
3 łyżeczki sezamu czarnego (niemielonego i niełuskanego),
3 łyżeczki lnu złocistego (niemielonego),
0,5 szklanki rodzynek (najlepiej niesiarkowanych, suszonych na słońcu),
3 łyżki miodu,
3 łyżki tłuszczu nierafinowanego (najlepiej olej kokosowy lub np. ryżowy),
2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika,
2 płaskie łyżeczki kakao,
szczypta soli

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy.
Dodajemy składniki mokre i robimy to samo, aż uzyskamy jednolitą masę.
Nakładamy łyżką lub ręką lub foremką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysmarowanym tłuszczem.
Pieczemy w temperaturze 150 stopni ok. 20 minut.
Jemy po ostudzeniu.

źródło:
http://agamasmaka.blogspot.com/2014/11/ ... owe-z.html
ODPOWIEDZ