Składniki:
250 g cieciorki,
3 jajka,
banan,
2 łyżki kakao,
5 łyżeczek stewii (lub pół szklanki ksylitolu),
płatki migdałowe, rodzynki i inne bakalie wg uznania,
0,5 łyżeczki sody
Sposób przyrządzenia:
Gotujemy cieciorkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i po ugotowaniu odsączamy.
Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni.
Wszystkie składniki (prócz bakalii) miksujemy na w miarę gładką masę i sprawdzamy stopień słodkości.
Dodajemy stewię lub ksylitol.
Dodajemy płatki i rodzynki. Płatki migdałów można wcześniej posiekać na mniejsze kawałki.
Wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 35 minut.
Ciasto jest bardzo lekkie i bardzo dobre. Można kombinować z innymi bakaliami i aromatami.
źródło:
http://www.alergis.pl/przepisy/zobacz/C ... cieciorki/
Ciasto z cieciorki
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
- Posty: 30
- Rejestracja: wt 10 cze, 2014 09:01
Re: Ciasto z cieciorki
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Ciasto z cieciorki
Przepis wypróbowałam, ciasto wyszło pyszne. Dałam ciecierzycę taką ze słoiczka 400g (z Lidla), 2 banany, ćwierć szklanki cukru, 3 jajka, 2 lyżki kakao, 100g siekanych migdałów i pół łyżeczki sody. Niektóre ziarenka ciecierzycy rozblendowały mi się nie do końca, ale wcale nie przeszkadzało to i nie psuło smaku. Ciasto wygląda jak keks czekoladowy.