Ciasto z cieciorki

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8103
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Ciasto z cieciorki

Post autor: Leeloo »

Składniki:

250 g cieciorki,
3 jajka,
banan,
2 łyżki kakao,
5 łyżeczek stewii (lub pół szklanki ksylitolu),
płatki migdałowe, rodzynki i inne bakalie wg uznania,
0,5 łyżeczki sody


Sposób przyrządzenia:

Gotujemy cieciorkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i po ugotowaniu odsączamy.
Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni.
Wszystkie składniki (prócz bakalii) miksujemy na w miarę gładką masę i sprawdzamy stopień słodkości.
Dodajemy stewię lub ksylitol.
Dodajemy płatki i rodzynki. Płatki migdałów można wcześniej posiekać na mniejsze kawałki.
Wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 35 minut.

Ciasto jest bardzo lekkie i bardzo dobre. Można kombinować z innymi bakaliami i aromatami.

źródło:
http://www.alergis.pl/przepisy/zobacz/C ... cieciorki/
monika3287
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 30
Rejestracja: wt 10 cze, 2014 09:01

Re: Ciasto z cieciorki

Post autor: monika3287 »

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
sekunda
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 66
Rejestracja: czw 04 gru, 2014 19:27
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Ciasto z cieciorki

Post autor: sekunda »

Przepis wypróbowałam, ciasto wyszło pyszne. Dałam ciecierzycę taką ze słoiczka 400g (z Lidla), 2 banany, ćwierć szklanki cukru, 3 jajka, 2 lyżki kakao, 100g siekanych migdałów i pół łyżeczki sody. Niektóre ziarenka ciecierzycy rozblendowały mi się nie do końca, ale wcale nie przeszkadzało to i nie psuło smaku. Ciasto wygląda jak keks czekoladowy.
ODPOWIEDZ