linki stron z przepisami

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

michal_mg
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 360
Rejestracja: śr 07 maja, 2014 01:05
Lokalizacja: Łódź

linki stron z przepisami

Post autor: michal_mg »

Wiem, że linki z przepisami mogą z czasem wygasać, bo ktoś zrezygnuje z witryny, ale co tam - szkoda czasu aby wszystko spisywać i błyszczeć błędną opinią piekarza :)
Znalazłem taką kopalnię przepisów na ciasta - głównie szukałem z myślą o sobie, ale w tym też zawiera się BG. Święta za pasem, to może skorzystacie, bo lista ciast jest spora - i piszcie jak wyszło z informacją z jakiej strony. Przepisy pozytywne można spisać i zamieścić, bo szkoda jakby wygasł dobry przepis.

http://pinkcake.blox.pl/strony/ciastabezjajek.html
nie mam celiakii, a "jedynie" nietolerancje glutenu - między innymi...

Obrazek
gronkowiec
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 167
Rejestracja: pn 06 mar, 2006 21:20
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: linki stron z przepisami

Post autor: gronkowiec »

5 losowo wybranych przepisów i wszystkie zawierają gluten. Kolejne 3, to samo. Więc BG się w tym chyba nie zawiera?
michal_mg
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 360
Rejestracja: śr 07 maja, 2014 01:05
Lokalizacja: Łódź

Re: linki stron z przepisami

Post autor: michal_mg »

zamienić mąkę pszenną na gryczaną, czy jaglaną to chyba nie żaden problem? ;) a tak wogóle, to te co przeglądałęm były bg.
a które, bo ja mam w przepisie już ułożone bg.
nie mam celiakii, a "jedynie" nietolerancje glutenu - między innymi...

Obrazek
gronkowiec
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 167
Rejestracja: pn 06 mar, 2006 21:20
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: linki stron z przepisami

Post autor: gronkowiec »

Niby nie problem, ale skoro zamieszczasz tutaj link to mógłbyś zaznaczyć, że są bezmleczne i bezjajeczne ale z glutenem, który zamienić na bezgluten problemem byc nie powinen (wg Ciebie). Chociaż dla wielu osób jest. Zwłaszcza tych nowych i tych, które nie radzą sobie w kuchni. Ja z nadzieją weszłam w watek, myślałam o "gotowcach" i o tym, że nie będę musiała jak zawsze myśleć jakimi makami zamienić pszenną. A do laików kuchennych nie należę.
Wybacz, ale nie mam czasu wklejać pojedynczych linkow, skoro znalazles bg (i jest ich zapewne mniej) to wklej.
michal_mg
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 360
Rejestracja: śr 07 maja, 2014 01:05
Lokalizacja: Łódź

Re: linki stron z przepisami

Post autor: michal_mg »

gronkowiec wybacz, ale nie ma tam glutenowych rzeczy. Jeśli masz do czegoś zastrzeżenia to napisz, który przepis i do jakiego produktu masz zastrzeżenia.
nie mam celiakii, a "jedynie" nietolerancje glutenu - między innymi...

Obrazek
michal_mg
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 360
Rejestracja: śr 07 maja, 2014 01:05
Lokalizacja: Łódź

Re: linki stron z przepisami

Post autor: michal_mg »

przepraszam, kto przerzucił temat z przepisów na ciasta do blogów bezglutenowych?
Ja zamieściłem ten temat w temacie CIAST, bo do tego go odnosiłem. Innych rzeczy nie sprawdzałem, bo nie było moim zamiarem podlinkowania bezglutenowego blogu - bo nie jest to blog bezglutenowy. Przepisy do ciast są bezglutenowe i dlatego zamieściłem tą strone.
Proszę wrócić ten temat tam gdzie był, bo tutaj nie spełnia on kryteriów i może kogoś w błąd wprowadzić.

gronkowiec to zauważył, ale chyba zbyt męczące jest wskazanie tego co się zauważyło - dlatego to tak długo trwało.
nie mam celiakii, a "jedynie" nietolerancje glutenu - między innymi...

Obrazek
gronkowiec
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 167
Rejestracja: pn 06 mar, 2006 21:20
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: linki stron z przepisami

Post autor: gronkowiec »

http://pinkcake.blox.pl/2010/04/Ciasto-awaryjne.html
http://pinkcake.blox.pl/2011/04/Baba-dr ... monka.html
http://pinkcake.blox.pl/2011/11/Baba-na ... olsku.html
http://pinkcake.blox.pl/2013/01/Baba-na ... ikiem.html
http://pinkcake.blox.pl/2012/10/Baba-jak-wulkan.html
to 5 pierwszych z brzegu przepisów. Naprawdę nie mam czasu udowadniać Ci, że sa one z glutenem, bo to zabawa dla dzieci. Dziecko, musze zaprowadzić właśnie do szkoły.
Ostatnim wpisem zaprzeczasz sam sobie, więc nie wprowadzaj ludzi w błąd. Poczytaj swoje wypowiedzi z forum i tę ostatnią.
Pozdrawiam
michal_mg
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 360
Rejestracja: śr 07 maja, 2014 01:05
Lokalizacja: Łódź

Re: linki stron z przepisami

Post autor: michal_mg »

czy ktoś mógłby mnie uświadomić które z wymienionych przepisów przez gronkowca zawiera produkty glutenowe? może i nie jestem świadom wszystkiego, ale te ciasta nie mają glutenu...
żeby nie klikać skopiuję je tutaj i proszę o uświadomienie:

1. Baba na bani

350 g mąki
150 g mąki kukurydzianej
7 g drożdży liofilizowanych
100 g cukru + 1 łyżka cukru z wanilią
szczypta soli
80 g margaryny
0,5 szklanki mleka koziego, migdałowego lub owsianego
1 szklanka (3 kopiate łyżki) przecieru z pieczonej dyni

2. Babka drożdżowa na dyni ze słonecznikiem

550 g mąki
7 g drożdży liofilizowanych
100 g cukru + 1 łyżka cukru z wanilią
szczypta soli
90 g margaryny nieohydnej
0,5 szklanki mleka migdałowego (lub innego ulubionego)
3 kopiate łyżki przecieru z pieczonej dyni
2 garście słonecznika i 1 garść rodzynek

3. Baba na bani

500 g mąki
7 g drożdży liofilizowanych
100 g brązowego cukru + 1 łyżka cukru z wanilią
szczypta soli
odrobina skórki startej z pomarańczy
80 g margaryny
0,5 szklanki mleka (koziego lub roślinnego)
1 niepełna szklanka przecieru dyniowego (jeżeli ma być zwarte ciasto, jak na bułeczki, trzeba dać trochę mniej)

4. baba drożdżowa z żurawiną i limonką
pół kilograma mąki
opakowanie drożdży liofilizowanych
100 g cukru
75 g margaryny nieochydnej roztopionej
3 łyżki oliwy
szklanka mleka koziego
szczypta szafranu
szczypta soli
garść suszonej żurawiny
skórka starta z limonki
łyżeczka ekstraktu waniliowego
sok z limonki, cukier puder

5. ciasto awaryjne
1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
6 łyżek oleju
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka mleka (dowolnego, u mnie kozie pół na pół z wodą)
płatki migdałowe
nie mam celiakii, a "jedynie" nietolerancje glutenu - między innymi...

Obrazek
gronkowiec
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 167
Rejestracja: pn 06 mar, 2006 21:20
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: linki stron z przepisami

Post autor: gronkowiec »

1,5 szklanki mąki, jakiej mąki?
autorka wyraźnie zaznaczyła w zakładce o mnie i o blogu, że jest to blog o jedzeniu BEZ MLEKA i BEZ JAJEK. Nie BEZ GLUTENU!
Przejrzyj blogi typowo BEZGLUTENOWE, tam masz zakażdym razem zaznaczone:
-mąka BEZGLUTENOWA
-proszeka do pieczenia BEZGLUTENOWY
- bułka tarta BEZGLUTENOWA
ja jak pominę to magiczne słowo, mimo że w domysle mam blog BEZGLUTENOWY, nawet w nazwie, to mi wytykają, że przepis takowy nie jest!
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: linki stron z przepisami

Post autor: Anula80 »

Ale kto wytyka? Nie bądźmy dla siebie nawzajem złośliwi :)
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
gronkowiec
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 167
Rejestracja: pn 06 mar, 2006 21:20
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: linki stron z przepisami

Post autor: gronkowiec »

Czytelnicy w komentarzach. Złośliwi nie jesteśmy, jesteśmy za to na forum bezglutenowym, czyż nie? Bądźmy zatem konsekwentni i umieszczajmy przepisy bg albo wcale.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: linki stron z przepisami

Post autor: Anula80 »

Nie było napisane mąka pszenna. Można dać jaką się chce. Też korzystam z przepisów z tego bloga, bezglutenowe też są
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
gronkowiec
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 167
Rejestracja: pn 06 mar, 2006 21:20
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: linki stron z przepisami

Post autor: gronkowiec »

Dla mnie nie są to przepisy bg. Oczywiście, że można zamienić każda mąką, ale nie zmienia to faktu, że nie sa to przepisy bezglutenowe. Chociaż takie też się zdarzają na tym blogu.
Tylko, że zamiana mąki pszennej każdą mąką bg nie zawsze kończy się tak jakbysmy sobie tego zyczyli, prawda? Jezeli ktoś podaje na forum bg przepisy i mówi, ze wpisują się w BG to ja się nastawiam na przepsiy prawdziwie bg.
Przypomniała mi się historia kiedy zamawialiśmy przyjęcie w restauracji i obiad dla wegetarian - spytano nas czy czysty rosół może być? Ciekawe czy na forum dla wegetarian właśnie wrzucony przepis na schabowy i tekst a mieso zamień sobie np. pieczarką by przeszedł? Watpię.
Życzę Wesołych Świąt i wyższego poziomy forum.
michal_mg
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 360
Rejestracja: śr 07 maja, 2014 01:05
Lokalizacja: Łódź

Re: linki stron z przepisami

Post autor: michal_mg »

350 g mąki

550 g mąki

500 g mąki

itd. Jest jasno napisane MĄKA. A skoro w innym miejscu na tym blogu jak np TUTAJ jest jak wół namalowane 450 g mąki pszennej chlebowej to chyba jasne, że świadczy to o dowolności. To, że ktoś ma jakieś swoje odczucia i tylko napis decyduje o tym czy ciasto będzie bg czy nie to nie moja w tym głowa. A wypisywanie jedynie swoich odczuć nie powinno wprowadzać teraz ludzi w błąd.
Tam gdzie napisano zastosowanie mąk bg to napisano. Tam gdzie napisano o mące pszennej też niech tak będzie - zamiana mąk widać nie dla wszystkich jest oczywista, ale w porządku. Jednak jeśli nie napisano jaka mąka to można równie dobrze użyć żytniej, pszennej czy z koziego ogona - dzięki Tobie jest tutaj teraz niepotrzebne zamieszanie. A tak wogóle dzięki tej osobie, która strone z listą przepisów o ciastach wtryniła na listę blogów bezglutenowych - choć nie jest to blog bezglutenowy.
nie mam celiakii, a "jedynie" nietolerancje glutenu - między innymi...

Obrazek
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8118
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: linki stron z przepisami

Post autor: Leeloo »

:zdziw: :zdziw: :zdziw:


korzystam z przepisów z tego bloga od samego początku diety bg. dzięki pani Małgosi (autorce bloga) rok temu podbiłam święta muffinkami-reniferkami :mikolaj:

na blogu specjalnie -tam gdzie taka opcja jest możliwa- jest napisane "mąka", aby każdy dobrał sobie swoją mąkę wg potrzeb i preferencji! naprawdę.. szkoda czasu na dalsze komentowanie.

gronkowcu, jeśli nie odpowiada Ci poziom forum, przykro mi, że nie spełniamy Twoich standardów. Przypominam, że nikt tu nikogo na smyczy nie trzyma- internety są nieskończone, na pewno gdzieś swoje miejsce się znajdzie.

michale, gdzie przenieść Twój wątek?
ODPOWIEDZ