MAKOWIEC bez glutenu, mleka, jajek, drożdży

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8108
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

MAKOWIEC bez glutenu, mleka, jajek, drożdży

Post autor: Leeloo »

trochę roboty, ale nie ma się co krzywić, w końcu to makowczyk :mikolaj:

Składniki:

masa makowa:

200g suchego zmielonego maku
garść suszonych daktyli
garść rodzynek
garść suszonych moreli (u mnie ciemne tzn. niesiarkowane)
garść suszonych fig
kilka łyżek soku z cytryny
miód lub syrop z agawy - do smaku
wanilia - opcjonalnie

Mak wsypać do miski, zalać wrzątkiem i odstawić aż przestygnie (może być lekko ciepły).
Odsączyć mocno za pomocą gazy.
Suszone owoce namoczyć w ciepłej wodzie, a gdy nieco zmiękną, pokroić na kawałki wielkości ok. 0,5-1cm.
Połączyć z makiem i sokiem z cytryny.
Dosłodzić do smaku.
Masę schłodzić w lodówce.

ciasto:

100g mąki jaglanej
100g mąki gryczanej
100g mąki kasztanowej
100g zmielonych pestek słonecznika
pół szklanki zmielonego siemienia złocistego
3 łyżki oleju kokosowego lub sklarowanego masła
2 łyżeczki kamienia winnego
3 łyżki syropu z agawy
1,5 szklanki ciepłej wody

Przygotowanie:

W misce połączyć mąki (jaglaną, gryczaną i słonecznikową przygotowałam mieląc w młynku do kawy kaszę i pestki), mielony słonecznik, siemię i kamień winny.
W drugim naczyniu umieścić olej kokosowy, ciepłą wodę i syrop z agawy.
Gdy olej się rozpuści wymieszać zawartość obu naczyń.
Odstawić na 30 minut. Ciasto, na początku jest rzadkie, ale po półgodzinnym "odpoczynku" zmienia konsystencję.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyłożyć ciasto (ja pomagałam sobie wilgotną dłonią).
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 10 minut w 180 stopniach.
Ciasto powinno być już trochę "ścięte", ale nadal elastyczne.
Na cieście delikatnie rozprowadzamy masę makową.
Chwytamy papier przy dłuższym boku i ostrożnie odsuwamy ciasto do papieru.
Formujemy "roladę", cały czas pomagając sobie papierem do pieczenia. Na tym etapie może pojawić się chwila zwątpienia, ale nie ma co się poddawać:) U mnie ciasto zaczęło pękać, ale cały makowiec owinęłam papierem na którym piekło się ciasto i którego używałam do formowania.
Makowiec owinięty papierem piekłam jeszcze ok. 35 minut w 200 stopniach.

źródło:
http://arnikowakuchnia.blogspot.com/201 ... jajek.html
Awatar użytkownika
sandyy
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2561
Rejestracja: ndz 27 lip, 2014 22:30

Re: MAKOWIEC bez glutenu, mleka, jajek, drożdży

Post autor: sandyy »

Hmmm
A make kasztanowa czym zastapic mozna?
I syrop z agawy jak przeliczyc na cukier?

Czuje wyzwanie Sista :okulary:
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: MAKOWIEC bez glutenu, mleka, jajek, drożdży

Post autor: Anula80 »

Dziś odebrałam makowca od Jarzębińskich. Ma termin do 27, o jedno ciasto do zrobienia mniej
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Awatar użytkownika
sandyy
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2561
Rejestracja: ndz 27 lip, 2014 22:30

Re: MAKOWIEC bez glutenu, mleka, jajek, drożdży

Post autor: sandyy »

Tez mialam kupowac tylko z glutenexu
Ale stwierdzilam, ze chce byka za rogi wziac :D
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8108
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: MAKOWIEC bez glutenu, mleka, jajek, drożdży

Post autor: Leeloo »

syrop miodem zastąp, a mąkę jakąkolwiek. tu kasztanowa da aromat i kolor g:)
Awatar użytkownika
sandyy
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2561
Rejestracja: ndz 27 lip, 2014 22:30

Re: MAKOWIEC bez glutenu, mleka, jajek, drożdży

Post autor: sandyy »

Ja robilam pierwszy raz makowca w zyciu juz jako bezglutenowiec :) ale z troche prostszego przepisu :)
Wyszlo pyyyyysznie!!!
ODPOWIEDZ