Pierwotny przepis jest tutaj: http://bezgluten.pl/subpage,120.html
Zrobiłem wczoraj wieczorem przerabiając go oczywiście.
składniki:
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 2 szklanki mąki jaglanej
- ok 1,5 szklanki startej surowej dyni
- 0,5 szklanki soku z pomarańczy
- 3 banany (zamiast jajek)
- 0,5 szklanki mleka kokosowego
- 2 łyżeczki sody
- aromat waniliowy
Banany rozgnieść widelcem i razem z dynią sokiem i mlekiem potraktować blenderem. Dodać mąki i wymieszać. W przepisie nie ma cukru, ale ciasto jest i tak słodkie - ja jednak dodałem troche cukru.
Piec w 180C przez 40 - 50 minut.
Ja dodałem rodzynki na wierzch. Ciasto jest gęstawe, nie zagłębiły się w ciasto i się trochę przyjarały.
ciasto dyniowe
Moderator: Moderatorzy