Faworki
Moderator: Moderatorzy
-
- Forumowicz
- Posty: 110
- Rejestracja: śr 18 sty, 2012 14:46
- Lokalizacja: Pionki
Faworki
Proszę o przepis na bezglutenowe faworki . Tak za mną chodzą .
- darciak90
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 809
- Rejestracja: śr 12 gru, 2007 22:31
- Lokalizacja: Warszawa/Częstochowa
Re: Faworki
FAWORKI: przepis jest mieszanką przepisu z jakiegoś bloga i przepisu od koleżanki:
- 0,5 kg mąki (Schar Mix B albo C) w przepisie było 40 dkg mąki, ale było za rzadkie, więc dodaliśmy mąki, więc może od razu dajcie 0,5kg
- 2 łyżki masła (albo 2 łyżki oleju)
- 4 jajka
- 2 łyżki wódki (albo ocet jabłkowy/spirtus)
- 6 łyżek śmietany (18% gęsta)
- 2 łyżki cukru pudru - do posypania
1) Zagnieść ciasto (jak za rzadkie dodać więcej mąki, jak za gęste to śmietany). Wybij ciasto drewnianym wałkiem: uderz ciasto z całej siły, złóź i ponownie uderz. Powtórz to kilkakrotnie.
2) Schłodź w lodówce na ok. 1 godzinę
3) Ciasto rozwałkuj na cienkie placki (ok. 2 mm)
4) Wycinaj nożem paski (10 x 3 cm)
5) W środku zrób nacięcie i przewlekaj koniec faworka przez środek
6) Smaż po kilka faworków na raz w gorącym i bardzo głębokim oleju
7) Kiedy się zaczną rumienić obróć je drewnianą łopatką lu widelcem smaż na złot kolor
8) Odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku
9) Posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
a to moje faworki z zeszłego roku:
http://naforum.zapodaj.net/8ed620f432e1.jpg.html
- 0,5 kg mąki (Schar Mix B albo C) w przepisie było 40 dkg mąki, ale było za rzadkie, więc dodaliśmy mąki, więc może od razu dajcie 0,5kg
- 2 łyżki masła (albo 2 łyżki oleju)
- 4 jajka
- 2 łyżki wódki (albo ocet jabłkowy/spirtus)
- 6 łyżek śmietany (18% gęsta)
- 2 łyżki cukru pudru - do posypania
1) Zagnieść ciasto (jak za rzadkie dodać więcej mąki, jak za gęste to śmietany). Wybij ciasto drewnianym wałkiem: uderz ciasto z całej siły, złóź i ponownie uderz. Powtórz to kilkakrotnie.
2) Schłodź w lodówce na ok. 1 godzinę
3) Ciasto rozwałkuj na cienkie placki (ok. 2 mm)
4) Wycinaj nożem paski (10 x 3 cm)
5) W środku zrób nacięcie i przewlekaj koniec faworka przez środek
6) Smaż po kilka faworków na raz w gorącym i bardzo głębokim oleju
7) Kiedy się zaczną rumienić obróć je drewnianą łopatką lu widelcem smaż na złot kolor
8) Odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku
9) Posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
a to moje faworki z zeszłego roku:
http://naforum.zapodaj.net/8ed620f432e1.jpg.html
Re: Faworki
oraz przepisy na fawory i pączule od kolejnej Mamy, tym razem Mamy Alergika MAG :
http://www.mamaalergikagotuje.pl/oponki ... weganskie/
http://www.mamaalergikagotuje.pl/oponki ... weganskie/
-
- Forumowicz
- Posty: 110
- Rejestracja: śr 18 sty, 2012 14:46
- Lokalizacja: Pionki
Re: Faworki
Zapraszam Was na te faworki, bo tyle dostałam przepisów od Was
-
- Forumowicz
- Posty: 110
- Rejestracja: śr 18 sty, 2012 14:46
- Lokalizacja: Pionki
Re: Faworki
Dziękuję :*
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Faworki
Daria jajka muszą być w całości, czy można dać same żółtka?
Dziś ostatki, przymierzam się do opychania faworkami
Dziś ostatki, przymierzam się do opychania faworkami
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Faworki
Zrobiłam dzisiaj faworki z przepisu Darciaka90, jej przepyszne, świetny przepis
Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem.
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Faworki
Też mi wyszły i wszystkim smakowały
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Faworki
Niestety zdjęcie mi się nie chce załadować ....a chciałam się pochealić pieknym wypiekiem
Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem.