Kuchnia indyjska cd...
przepis prosty - z tej strony: http://smak-indii.pl/placuszki-cebulowe-onion-bhaji
Składniki:
- szklanka mąki (ja dałem mąkę gryczaną i wyszło)
- 2 duże cebule
- pół łyżeczki sody oczyszczonej lub proszek do pieczenie jak kto może
- woda
-szczypta soli
przyprawy
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu (ja rozgniotłem w moździerzu)
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki ziaren czarnuszki (również rozgniotłem)
- gałązka zielonej kolędry (ja miałem suszoną)
- szczypta chili
Ciasto rozrabiamy do konsystencji naleśnikowego dodając przyprawy. Cebule kroimy w cienkie piórka i dodajemy do ciasta.
łyżką nakładamy na patelnie z olejem i smażymy po pare minut niewielkie placuszki z każdej strony
wyglądają tak:
Jak kto lubi słone, to trzeba więcej soli, a i chili w tej dawce nie jest wyczuwalna.
p/s ponieważ mamy kulawą patelnie, a ja wirtuozem smażenia nie jestem to do smażenia posłużyłem się żonką
Placuszki cebulowe - Onion Bhaji
Moderator: Moderatorzy
Placuszki cebulowe - Onion Bhaji
Ostatnio zmieniony wt 17 mar, 2015 13:26 przez michal_mg, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Placuszki cebulowe - Onion Bhaji
bardzo mi się to podoba. u mnie musiałby być w wersji pieczonej- czy Pani Żonka uważa, że wyjdą w takiej postaci?
Re: Placuszki cebulowe - Onion Bhaji
A nie wiem... a co do naszych kulinarnych umiejętności to raczej jesteśmy na podobnym poziomie - jeśli ciasto naleśnikowe nadaje się do pieczenia to pewnie wyjdzie, ale to raczej musi się wypowiedzieć ktoś kompetentny - nie my
Mamy w planie zakup jakiejś normalnej patelni - ta, tefala, ma wypukłe dno - od nowości i pieczenie placków/naleśników to wyzwanie jeśli ktoś nie lubi cienkich na środku i grubszych na zewnątrz...
Osobiście myślę, że nie ma chyba znaczenia jakiej obróbce cieplnej będzie się poddawać potrawe, ale trzeba jedynie przeliczyć czas. Smak oczywście będzie inny - brak nasiąkania olejem. Będe musiał może wypróbować, bo jednak troszke ciężkie to jedzenie - ale smakuje wyśmienicie....
Mamy w planie zakup jakiejś normalnej patelni - ta, tefala, ma wypukłe dno - od nowości i pieczenie placków/naleśników to wyzwanie jeśli ktoś nie lubi cienkich na środku i grubszych na zewnątrz...
Osobiście myślę, że nie ma chyba znaczenia jakiej obróbce cieplnej będzie się poddawać potrawe, ale trzeba jedynie przeliczyć czas. Smak oczywście będzie inny - brak nasiąkania olejem. Będe musiał może wypróbować, bo jednak troszke ciężkie to jedzenie - ale smakuje wyśmienicie....