Składniki:
6 jajek
2 opakowania masy makowej
2 jabłka
200 g bakali
zapach migdałowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła
4 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g białej czekolady
Przygotowanie:
1.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce.
2. Bakalie rozdrobnić.
3. Masę makową przełożyć do miski.
4. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno.
5. Masło zmiksować dodając żółtka. Dodać jabłka, bakalie zapach i proszek do pieczenia. Wymieszać z masą makową.
6. Białka delikatnie zmieszać z masą makową.
7. Masę przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 65-75 minut w temperaturze 180 stopni. Schłodzić.
8. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać nią makowiec, zostawić do zastygnięcia.
źródło:
http://www.olgasmile.com/makowiec-japon ... iasta.html
Makowiec bez ciasta :)
Moderator: Moderatorzy
Re: Makowiec bez ciasta :)
robiłam podobny, tylko na jabłkach i wyszedł pyszny
celiakia od lutego 1996