Boski sernik! bez cukru, słodzony daktylami

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dorkub
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 130
Rejestracja: sob 20 kwie, 2013 17:20
Lokalizacja: Podkarpackie

Boski sernik! bez cukru, słodzony daktylami

Post autor: dorkub »

SKŁADNIKI (tortownica o średnicy 23 cm):
1 kg twarogu sernikowego
3/4 szklanki suszonych daktyli
100 ml mleka
3 łyżki kakao
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka ekstraktu waniliowego
2-3 gruszki

Daktyle, mleko, kakao oraz ekstrakt umieszczamy w garnuszku. Gotujemy na małym ogniu ok. 10-15 minut.
Następnie przy pomocy blendera miksujemy na gładką masę i odstawiamy do wystudzenia.
W tym czasie mieszamy przy pomocy ręcznej rózgi ser, jajko i mąkę ziemniaczaną.
Dodajemy odrobinę przestudzoną pastę z daktyli i mieszamy (najłatwiej przy pomocy blendera.
Masę przelewamy do wysmarowanej masłem tortownicy (sernik piekę bez żadnego spodu), na wierzchu układamy księżyce z gruszek.
Pieczemy w 180 stopniach w kąpieli wodnej przez ok. 60 minut. Zostawiamy do wystudzenia w otwartym piekarniku.

Ja zrobiłam bez kakao, mąki (wyszedł dosyć wilgotny, jak nie bardzo) i gruszek :D i dodałam 150 g daktyli. Boski, w życiu nie jadłam tam dobrego, słodkiego i zdrowego :)

źródło: http://www.mlodazonka.pl/2014/04/sernik ... zkami.html
celiakia od lutego 1996 ;)
ODPOWIEDZ