Muszę się podzielić z Wami tym przepisem, gdyż tort jest pyszny. Wygląda fenomenalnie i na pewno zaskoczy gości
Oczywiście przerobiłam wersję glutenową na bezglutenową. Użyłam tortownicy o średnicy 25 cm.
Ciasto:
450 g mrożonego szpinaku ( drobnego, nie w liściach )
1 i 1/3 szkl. cukru
3 jajka
1 1/3 szkl. oleju
2 szkl. mixu bezglutenowego (u mnie MIX iT)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Rozmrażamy szpinak i odsączamy z wody.
Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając.Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką.Wlewamy do formy , pieczemy ok. 1 godz. do "suchego patyczka" w temp. 180 °C.
Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta i rozdrobnić je na talerzyku.
Krem z mascarpone - przepis podstawowy. Ja dodałam laskę wanilii i nasiona chia.
Składniki:
250 -500 g zimnej śmietanki 36% - Chcąc uzyskać sztywniejszy krem dałam 250g i to 30%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i znowu ubijamy, aż się połączy, ale bardzo krótko.
Ilość cukru pudru w przepisie jest orientacyjna i zależy od potrawy do jakiej dodamy krem mascarpone.
Na przestudzone ciasto wykładamy krem i posypujemy rozdrobnionym ciastem. Na wierz można dać maliny, granat czy borówki.
Oto rezultat
Tort szpinakowy - leśny mech
Moderator: Moderatorzy
- xymi
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 263
- Rejestracja: ndz 11 sty, 2015 22:35
- Lokalizacja: Cieszyn/Katowice
Tort szpinakowy - leśny mech
Ostatnio zmieniony wt 07 kwie, 2015 09:03 przez xymi, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Tort szpinakowy - leśny mech
Wygląda obłędnie
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
- salsamichal
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 352
- Rejestracja: śr 04 cze, 2014 17:17
- Lokalizacja: Kraków
Re: Tort szpinakowy - leśny mech
Wyglada super a jak smakuje ?:)
vita mancipio nulli datur, omnibus usu
- xymi
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 263
- Rejestracja: ndz 11 sty, 2015 22:35
- Lokalizacja: Cieszyn/Katowice
Re: Tort szpinakowy - leśny mech
Smakuje wyśmienicie! nie czuć szpinaku więc najlepiej gościom powiedzieć po skonsumowaniu z czego był zrobiony
Oczywiście miękkie ciasto w połączeniu z zimnym kremem mascarpone a do tego lekka kwaskowatość malin... Cóż tu więcej pisać - musicie sami spróbować. Dobrze, że jeszcze mi zostało na dziś
Oczywiście miękkie ciasto w połączeniu z zimnym kremem mascarpone a do tego lekka kwaskowatość malin... Cóż tu więcej pisać - musicie sami spróbować. Dobrze, że jeszcze mi zostało na dziś