Robiłam przez święta ciasto ryżowe - dla mnie bomba
Składniki:
200 g ryżu
1 litr mleka (może być smakowy napój mleczny)
200 g cukru (może być mniej)
200 g migdałów całych, bez skorupki
Skórka z 1 cytryny lub pomarańczy
4 jajka
Zagotuj mleko, wrzuć ryż i gotuj na małym ogniu około 10 minut, wyłącz przykryj i czekaj aż ryż wsiąknie całe mleko. Trochę przestudź, wrzuć cukier, migdały (ale pokrojone w większe kawałki) i skórkę z cytryny. Jak będzie to już w miarę zimne to dodaj 4 jajka i dokładnie wymieszaj. Całość wlej na blaszkę wysmarowaną masłem i piec około 25-30 minut na 200 stopni.
Można zamiast migdałów dać orzechy, rodzynki, daktyle. Dorzucić cynamonu, kakao, aromat - na co ma się ochotę.
Smacznego!
ciasto ryżowe - bez żadnej mąki - banalne!
Moderator: Moderatorzy
Re: ciasto ryżowe - bez żadnej mąki - banalne!
Bardzo intrygujący i zachęcający przepis . W niedzielę wypróbuję!
Re: ciasto ryżowe - bez żadnej mąki - banalne!
Wczoraj robiłam ponownie, ale dodałam kokos i miałam 2 mleczne czekolady to wrzuciłam z migdałami najlepsze, bo fajnie chrupie.