Placek jaglany a'la brownie- bez mąki, jajek, cukru

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8117
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Placek jaglany a'la brownie- bez mąki, jajek, cukru

Post autor: Leeloo »

Składniki na formę o średnicy 20cm

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
80g gorzkiej czekolady
1/2 owocu granatu
pistacje do kruszonki
150g mielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mleka kokosowego
2 małe buraki
150ml oliwy z oliwek
szczypta kurkumy
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta kardamonu
10 daktyli bez pestek

Do kremu jaglano orzechowego:

1/2 szklanki mleka kokosowego
0,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
30 utartych lub mielonych orzechów laskowych (uprażonych)
5 daktyli bez pestek
50ml oliwy z oliwek (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni i przygotuj formę do pieczenia wyłożoną pergaminem nasmarowanym tłuszczem.

W miseczce rozpuść na kąpieli wodnej czekoladę.

Utrzyj buraki na tarce o średnich oczkach.

W rondlu zagotuj 3/4 szklanki mleka kokosowego wraz z ugotowaną wcześniej kaszą jaglaną i szczyptą kurkumy. Dodaj również do gotowania 10 daktyli. Zmiksuj wszystko i odstaw na chwilę do przestudzenia.

Do jaglano kokosowej masy dodaj oliwę, zmielone migdały, proszek do pieczenia, przyprawy korzenne, utarte buraki oraz rozpuszczoną czekoladę. Wymieszaj wszystko mikserem na gładką masę. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta dodaj jeszcze trochę oliwy lub mleko kokosowe.

Wlej masę do formy i wstaw do piekarnika na ok. 45 minut.

W czasie kiedy piecze się ciasto wydryluj owoc granatu i posiekaj drobno pistacje. Możesz również wstawić trochę czekolady do zamrażarki, z której ostrym nożem zrobisz wiórki czekoladowe.

Przygotuj krem jaglano orzechowy, który dodasz do przestudzonego ciasta po upieczeniu.

Upraż orzechy laskowe na suchej patelni i pozbądź się brązowej skórki. Utrzyj orzechy na drobnej tarce. W rondlu podgrzej mleko kokosowe z daktylami i kaszą jaglaną. Zmiksuj wszystko wraz z utartymi orzechami. Odstaw.

Upieczone ciasto po ostudzeniu nasmaruj kremem jaglano-orzechowym, dodaj owoce granatu i posyp kruszonką z pistacji oraz wiórkami z zamrożonej czekolady.



źródło:
http://gotujzdrowo.com/placek-jaglany-a ... u-i-jajek/
ODPOWIEDZ