Kokosowo-kakaowe ciasteczka bez pieczenia

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
NATURAnaTALERZU
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: wt 12 maja, 2015 23:33

Kokosowo-kakaowe ciasteczka bez pieczenia

Post autor: NATURAnaTALERZU »

Składniki:
Warstwa czekoladowa:
1 szklanka zmielonych migdałów
4 łyżki surowego kakao w proszku
4 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie syrop z agawy)
1 szczypta soli morskiej
4 łyżki oleju kokosowego extra virgin (rozpuszczonego)

Warstwa kokosowa:
1/2 szklanki zmielonych wiórków kokosowych
1/3 szklanki oleju kokosowego extra virgin (rozpuszczonego)
4 łyżki mleka kokosowego

Wykonanie:
Wszystkie składniki na warstwę czekoladową dokładnie zmiksuj w robocie kuchennym.

Z przygotowanej masy uformuj kulę, którą rozwałkuj na papierze kuchennym. Aby masa nie przyklejała się do wałka przykryj ją drugą warstwą papieru.

Z rozwałkowanej warstwy wytnij krążki używając formy piekarskiej. Pozostałą cześć masy rozwałkuj ponownie…

Wycięte krążki przenieś do zamrażalnika na około 20 minut. W tym celu pomóż sobie nożem aby ich nie zdeformować.

W tym czasie wszystkie składniki na masę kokosową zmiksuj w robocie kuchennym. (jeżeli masz zwykłe wiórki kokosowe, możesz je zmielić w młynku do kawy).

Z tak przygotowanej masy uformuj kulki, które wyłóż na połowę przygotowanych krążków (zanim to zrobisz możesz lekko spłaszczyć je w rękach). Następnie przyłóż je pozostałymi krążkami i lekko dociśnij.

Przygotowane ciastka wstaw do zamrażalnika na około 10 minut. Przechowuj w lodówce. Ciastka najlepiej smakują po kilku godzinach.


A najlepiej na następny dzień.

Więcej moich przepisów na www.naturanatalerzu.pl

Adam Graczyński
ODPOWIEDZ