Składniki:
Warstwa czekoladowa:
1 szklanka zmielonych migdałów
4 łyżki surowego kakao w proszku
4 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie syrop z agawy)
1 szczypta soli morskiej
4 łyżki oleju kokosowego extra virgin (rozpuszczonego)
Warstwa kokosowa:
1/2 szklanki zmielonych wiórków kokosowych
1/3 szklanki oleju kokosowego extra virgin (rozpuszczonego)
4 łyżki mleka kokosowego
Wykonanie:
Wszystkie składniki na warstwę czekoladową dokładnie zmiksuj w robocie kuchennym.
Z przygotowanej masy uformuj kulę, którą rozwałkuj na papierze kuchennym. Aby masa nie przyklejała się do wałka przykryj ją drugą warstwą papieru.
Z rozwałkowanej warstwy wytnij krążki używając formy piekarskiej. Pozostałą cześć masy rozwałkuj ponownie…
Wycięte krążki przenieś do zamrażalnika na około 20 minut. W tym celu pomóż sobie nożem aby ich nie zdeformować.
W tym czasie wszystkie składniki na masę kokosową zmiksuj w robocie kuchennym. (jeżeli masz zwykłe wiórki kokosowe, możesz je zmielić w młynku do kawy).
Z tak przygotowanej masy uformuj kulki, które wyłóż na połowę przygotowanych krążków (zanim to zrobisz możesz lekko spłaszczyć je w rękach). Następnie przyłóż je pozostałymi krążkami i lekko dociśnij.
Przygotowane ciastka wstaw do zamrażalnika na około 10 minut. Przechowuj w lodówce. Ciastka najlepiej smakują po kilku godzinach.
A najlepiej na następny dzień.
Więcej moich przepisów na www.naturanatalerzu.pl
Adam Graczyński
Kokosowo-kakaowe ciasteczka bez pieczenia
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
- Posty: 2
- Rejestracja: wt 12 maja, 2015 23:33