Ciasto dyniowe

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Ciasto dyniowe

Postprzez Anula80 » Cz 29 paź, 2015 13:18

Ciasto dyniowe bezglutenowe
•150 g migdałów bez skórki (lub migdałów w słupkach)
•100 g kaszy quinoa (komosy ryżowej), można zastąpić kaszą jaglaną
•500 g upieczonej dyni hokkaido
•50 g xylitolu (lub 80g cukru trzcinowego)
•50 g cukru muscovado, (można pominąć i dać łącznie 80g xylitolu)
•6 jajek
•100 g miękkiego masła (lub 80g twardego oleju kokosowego lub 70 g ulubionego oleju)
•10 g przyprawy do piernika (bez cukru), ew. zrobić w Thermomixie
•1 płaska łyżeczka sodki kuchennej

POLEWA (opcjonalnie)
•50 g czekolady gorzkiej 70%
•50 g mleka kokosowego

TORTOWNICA (ok. 27cm. średnicy)

PIECZENIE DYNI:
piekarnik rozgrzać do temp. 190 st termoobieg, dynię przekroić na pół, rozkruszyć odrobinę oleju kokosowego na każdą połówkę, położyć na blasze skórka do dołu, piec 50 min, wystudzić, oddzielić miąższ od pestek i skóry (jeżeli skóra nie jest przypalona można ją również wykorzystać do ciasta).


1. do naczynia miksującego włożyć migdały i quinoa, nałożyć miarkę, zmielić na mąkę 20s/obr 10, zgarnąć kopystka na dno naczynia i ponownie zmielić 10s/obr10, mąkę przesypać do innego naczynia (dodatkowo odłożyć łyżkę mąki do obsypania spodu tortownicy)
2. do naczynia miksującego wsypać cukier, nałożyć miarkę, zmielić na puder 8s/obr.10
3. dodać żółtka (białka odstawić), masło, nałożyć miarkę i ucierać 2min/obr.5
4. dodać kawałki upieczonej dyni, przyprawę do piernika, sodkę i wcześniej wykonaną mąkę, ucierać przy pomocy kopystki 20s/obr.6
5. przełożyć do innego naczynia
6. umyć Thermomix: 1000 g ciepłej wody + kropla płynu do mycia naczyń, zmiksować 8s/obr.10, przepłukać i osuszyć naczynie miksujące
7. nałożyć motylek i wlać białka, dodać szczyptę soli, nałożyć miarkę, ubić pianę 4min/37st./obr.4
8. białka przełożyć do wcześniej wykonanej masy, delikatnie wymieszać silikonową łopatką (lub inną łyżką)
9. gotową masę przelać do tortownicy (na dnie tortownicy położyć papier do pieczenia lub wysmarować spód tortownicy olejem kokosowym i posypać mąką
10. wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika (190st), piec na ruszcie, drugi poziom od dołu przez 50 min
11. wyjąć ciasto z piekarnika od razu po skończeniu pieczenia i opuścić delikatnie tortownicę na podłogę z wysokości ok 30 cm, ten zabieg często wykonuje się po upieczeniu biszkoptów, wówczas jest duża szansa na to , że ciasto bardzo nie opadnie
12. po ostudzeniu ciasto przekroić na 2 blaty, i dolną część posmarować powidłami śliwkowymi (najlepiej bez cukru) wykonanymi w Thermomixie, lub dżemem z czarnej pożeczki

źródło:
http://www.przepisownia.pl/s%C5%82odkie ... owe/498463
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3668
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Powrót do Ciasta słone i słodkie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron