Składniki:
kasza jaglana 1 szklanka
mleko roślinne waniliowe 3,5 szklanki
herbatniki do wyłożenia formy i przykrycia ciasta (np. Schar)
Wykonanie:
1 szklankę kaszy jaglanej dokładnie przepłukuję wodą. Zalewam 2,5 szklankami mleka roślinnego waniliowego (u mnie sojowe) i gotuję, aż kasza będzie bardzo miękka (około 20 minut).
W międzyczasie formę do ciasta (u mnie 35 x 25 cm) wykładam herbatnikami.
Do kaszy dodaję jeszcze jedną szklankę mleka i blenduję na gładką masę. (Jeśli lubicie bardzo słodkie desery, masę możecie dosłodzić).
Masą zalewam herbatniki.
Przykrywam kolejną warstwą herbatników.
Po ostygnięciu wstawiam do lodówki na min. 2 godziny.
Kroję w kwadraty lub prostokąty.
Źródło:
http://veganbanda.pl/index.php/recipe/j ... kladnikow/
Jaglane mini napoleonki z trzech składników
Moderator: Moderatorzy