Waniliowe ciasto ucierane z serem i truskawkami

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Waniliowe ciasto ucierane z serem i truskawkami

Postprzez magda_90 » Pn 16 maja, 2016 08:31

Składniki na ciasto:
125 g masła
150 g drobnego cukru do wypieków z wanilią (np. domowego*)
2 duże jajka
180 g mąki bezglutenowej (ja dałam 75 g gryczanej, 75 g ryżowej i 30 g owsianej)
60 g skrobi ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
90 g kwaśnej śmietany 12% lub 18%

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.
W misie miksera umieścić masło z cukrem. Ucierać/miksować do otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy, przez kilka minut. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodawać przesiane mąki na zmianę z kwaśną śmietaną, w dwóch turach i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników lub wymieszać przy pomocy szpatułki.
Formę o wymiarach 23 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać.

Warstwa serowa:
400 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
50 g masła
2 żółtka
110 g drobnego cukru do wypieków (połowę warto dodać domowego z wanilią)
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić masło z cukrem, utrzeć/zmiksować do powstania puszystej i jasnej masy maślanej. Dodać żółtka, dalej ucierając. Dodać twaróg, mąkę ziemniaczaną i utrzeć do dokładnego połączenia się składników.

Na ciasto ucierane wyłożone do formy wyłożyć masę serową, przy pomocy łyżki, następnie wyrównać. Na ser rozłożyć truskawki, przekrojone na pół. Posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, oprószyć pudrem, kroić i podawać.

Ponadto:
500 g truskawek, odszypułkowanych i przepołowionych
cukier puder do oprószenia

Składniki na kruszonkę:
100 g mąki (ja dałam 50 g gryczanej i 50 g ryżowej)
50 g drobnego cukru do wypieków z wanilią (np. domowego*)
60 g masła, roztopionego

Wszystkie składniki umieścić w miseczce i rozcierając między palcami, uformować z nich kruszonkę.

* Jeśli nie posiadacie domowego cukru z wanilią użyjcie drobnego cukru do wypieków oraz ziarenek z 1 laski wanilii.

źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/wani ... ruskawkami

Strasznie bałam się zrobić to ciasto w wersji bezglutenowej, bo jeszcze nigdy nie korzystałam z przepisów bazujących na mące pszennej. Ale efekt mnie zachwycił. Ciasto z powodu twarogu i truskawek jest wilgotne i smakowało wszystkim, nawet osobom, które mogą jeść gluten i do tej pory troche kręciły nosem na moje bezglutenowe wypieki :043: Zjedzone zostało bardzo szybko.

Naprawdę polecam :)
Na diecie bezglutenowej od 29.03.2016
magda_90
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 97
Dołączył(a): Pt 25 mar, 2016 08:53
Lokalizacja: Warszawa

Powrót do Ciasta słone i słodkie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość