Tortilla

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
uniaczek
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 507
Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
Lokalizacja: Gniezno

Re: Tortilla

Post autor: uniaczek »

Dziekuję Anja, zapisałam. Długo robiłam ten chleb ale zarzuciłam, ponieważ dosyć się kruszył i nie nadawał się do szkoły dla syna.
Koleżanka wypiekająca chleb niekoniecznie bg wychwala też babkę jajowatą i wiem,że ona nie zmienia koloru pieczywa - jest jasna a właściwości ma podobne.
Awatar użytkownika
Anja
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 287
Rejestracja: czw 17 kwie, 2014 12:45
Lokalizacja: Szczecin

Re: Tortilla

Post autor: Anja »

Myślę, że do szkoły się nada. Ale spróbuj zrobić maluchowi bułeczki twarogowe z tą babką. Dla nas bomba. ( przepis na bułki na naszym blogu )
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Tortilla

Post autor: Anula80 »

Chodzi o forum, czy prowadzisz bloga? Jeśli tak, to się pochwal i odkryj :)
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Awatar użytkownika
Anja
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 287
Rejestracja: czw 17 kwie, 2014 12:45
Lokalizacja: Szczecin

Re: Tortilla

Post autor: Anja »

Ups forum :) Ale te bułeczki można robić ze wszystkim. Wczoraj wersja ze szpinakiem.
violla
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 285
Rejestracja: pt 10 paź, 2014 21:28

Re: Tortilla

Post autor: violla »

Mój placek tortillowy nie da się zawinąć, łamie się, jest sztywny. Dlaczego?
Przepis taki:
3/4 szkl wody
2 szkl mąki
szczypta soli
szczypta bazylii i oregano
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
Awatar użytkownika
Anja
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 287
Rejestracja: czw 17 kwie, 2014 12:45
Lokalizacja: Szczecin

Re: Tortilla

Post autor: Anja »

Może dodaj oliwki, albo pokombinuj z mixem mąk ( z ziemniaczaną Dodaje elastyczności) .Ja ma przepis 0,5 l mleka 1 łyżeczka soli, 5 dag masla, 2 łyżeczki proszku dp, ok 0,5 kg maki ryzowej lub więcej jak ciasto zabierze
Masło roztopione mieszamy z mlekiem i mąką. Lepimy kulki i zostawiamy na 30 min. Potem robimy placki i na patelnie. Nie robiłam jeszcze.Jak dla mnie dałabym trochę oleju.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8116
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Tortilla

Post autor: Leeloo »

Składniki:
-1 filiżanka mielonego złocistego siemienia lnianego
-4 łyżki mączki migdałowej
-1/4 łyżeczki soli
-2 jajka

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 190C.
Wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia.
W średniej misce wymieszaj siemię lniane, mączkę migdałową i sól.
Wbij jajka i zgnieć ciasto , a następnie podziel je na 4 równe części.
Rozwałkuj każdą część pomiędzy 2 arkuszami pregaminu na krążki o średnicy około 15 cm.
Ułóż je na blasze do pieczenia.
Piecz 5 min, na złocisty kolor.


źródło:
http://sportowejedzenie.pl/?p=125
ODPOWIEDZ