Tortilla
Moderator: Moderatorzy
- uniaczek
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 507
- Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
- Lokalizacja: Gniezno
Re: Tortilla
Dziekuję Anja, zapisałam. Długo robiłam ten chleb ale zarzuciłam, ponieważ dosyć się kruszył i nie nadawał się do szkoły dla syna.
Koleżanka wypiekająca chleb niekoniecznie bg wychwala też babkę jajowatą i wiem,że ona nie zmienia koloru pieczywa - jest jasna a właściwości ma podobne.
Koleżanka wypiekająca chleb niekoniecznie bg wychwala też babkę jajowatą i wiem,że ona nie zmienia koloru pieczywa - jest jasna a właściwości ma podobne.
Re: Tortilla
Myślę, że do szkoły się nada. Ale spróbuj zrobić maluchowi bułeczki twarogowe z tą babką. Dla nas bomba. ( przepis na bułki na naszym blogu )
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Tortilla
Chodzi o forum, czy prowadzisz bloga? Jeśli tak, to się pochwal i odkryj
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Tortilla
Ups forum Ale te bułeczki można robić ze wszystkim. Wczoraj wersja ze szpinakiem.
Re: Tortilla
Mój placek tortillowy nie da się zawinąć, łamie się, jest sztywny. Dlaczego?
Przepis taki:
3/4 szkl wody
2 szkl mąki
szczypta soli
szczypta bazylii i oregano
Przepis taki:
3/4 szkl wody
2 szkl mąki
szczypta soli
szczypta bazylii i oregano
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
Re: Tortilla
Może dodaj oliwki, albo pokombinuj z mixem mąk ( z ziemniaczaną Dodaje elastyczności) .Ja ma przepis 0,5 l mleka 1 łyżeczka soli, 5 dag masla, 2 łyżeczki proszku dp, ok 0,5 kg maki ryzowej lub więcej jak ciasto zabierze
Masło roztopione mieszamy z mlekiem i mąką. Lepimy kulki i zostawiamy na 30 min. Potem robimy placki i na patelnie. Nie robiłam jeszcze.Jak dla mnie dałabym trochę oleju.
Masło roztopione mieszamy z mlekiem i mąką. Lepimy kulki i zostawiamy na 30 min. Potem robimy placki i na patelnie. Nie robiłam jeszcze.Jak dla mnie dałabym trochę oleju.
Re: Tortilla
Składniki:
-1 filiżanka mielonego złocistego siemienia lnianego
-4 łyżki mączki migdałowej
-1/4 łyżeczki soli
-2 jajka
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 190C.
Wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia.
W średniej misce wymieszaj siemię lniane, mączkę migdałową i sól.
Wbij jajka i zgnieć ciasto , a następnie podziel je na 4 równe części.
Rozwałkuj każdą część pomiędzy 2 arkuszami pregaminu na krążki o średnicy około 15 cm.
Ułóż je na blasze do pieczenia.
Piecz 5 min, na złocisty kolor.
źródło:
http://sportowejedzenie.pl/?p=125
-1 filiżanka mielonego złocistego siemienia lnianego
-4 łyżki mączki migdałowej
-1/4 łyżeczki soli
-2 jajka
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 190C.
Wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia.
W średniej misce wymieszaj siemię lniane, mączkę migdałową i sól.
Wbij jajka i zgnieć ciasto , a następnie podziel je na 4 równe części.
Rozwałkuj każdą część pomiędzy 2 arkuszami pregaminu na krążki o średnicy około 15 cm.
Ułóż je na blasze do pieczenia.
Piecz 5 min, na złocisty kolor.
źródło:
http://sportowejedzenie.pl/?p=125