Tortilla

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

kryształowa
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: śr 08 sty, 2014 15:58

Re: Tortilla

Post autor: kryształowa »

ja często robię bo bardzo lubię, a bezglutenowe ciężko dostać
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8109
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Tortilla

Post autor: Leeloo »

Jagoda225 pisze:pyszne i bardzo zdrowe :) przynajmniej wiemy co jemy :) ja mam zawsze problem z zawinięciem tortilli no ale może kiedyś dojdę do wprawy :P
zawsze można 'spiąć' wykałaczką :)
peellkka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: wt 11 lut, 2014 16:47

Re: Tortilla

Post autor: peellkka »

Racja, do podania musi ładnie wyglądać :) tak podaja te tłuste hamburgery w knajpach z wykałaczką a po wyjęciu wszystko i tak się rozpada :) przepis rownież podbieram!
lomuri
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 40
Rejestracja: czw 06 lut, 2014 19:13

Re: Tortilla

Post autor: lomuri »

Pytanie z innej beczki - jak robicie tortillę, że nie nie kruszy? w moim wykonaniu zawsze gdzieś pęknie i wszystko wycieka :P
aisikkka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: śr 09 lip, 2014 11:43

Re: Tortilla

Post autor: aisikkka »

ooo... zrobię w weekend! Dobrze że znalazłam wasze forum.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8109
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Tortilla

Post autor: Leeloo »

adelajda, liczę na Ciebie!!! :sylwester:
Awatar użytkownika
Anja
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 287
Rejestracja: czw 17 kwie, 2014 12:45
Lokalizacja: Szczecin

Re: Tortilla

Post autor: Anja »

Ja ostatnio dodaję do wszystkich ciast itp. łuski babki jajowatej. Ładnie trzyma wilgoć i właśnie ciasta, chleby itd nie kruszą się. Może i w tym cieście też by pomogło.
Awatar użytkownika
sandyy
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2561
Rejestracja: ndz 27 lip, 2014 22:30

Re: Tortilla

Post autor: sandyy »

Czy wlasciwosci babki jajowatej nie beda te same, co babki plesznik?
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8109
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Tortilla

Post autor: Leeloo »

będą będą :D
Awatar użytkownika
sandyy
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2561
Rejestracja: ndz 27 lip, 2014 22:30

Re: Tortilla

Post autor: sandyy »

Jednak czegos sie ucze :D
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Tortilla

Post autor: Anula80 »

W zielarskim dostanę tę babkę na pewno bezpieczną? Ostatnio mam coraz większe obawy co do czystości wielu produktów
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Awatar użytkownika
Anja
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 287
Rejestracja: czw 17 kwie, 2014 12:45
Lokalizacja: Szczecin

Re: Tortilla

Post autor: Anja »

Ja kupuję na allegro z apteki ( bo jest tańsza i nie muszę latać po mieście). Mam obydwie. Jajowatą ze względu, że jest jasna trudno dostrzec w cieście. Płesznik jest czarny i dodaję tylko do chlebów.
Awatar użytkownika
uniaczek
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 507
Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
Lokalizacja: Gniezno

Re: Tortilla

Post autor: uniaczek »

Anja ile tej babki płesznik dodajesz do chleba z mąki 500g? Mielisz czy tak siup? :039:
Awatar użytkownika
Anja
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 287
Rejestracja: czw 17 kwie, 2014 12:45
Lokalizacja: Szczecin

Re: Tortilla

Post autor: Anja »

Średnio do 2 łyżek na 500 gram. Do ciast na oko, ale nie przesadzam, bo zakalec wychodzi.
Awatar użytkownika
Anja
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 287
Rejestracja: czw 17 kwie, 2014 12:45
Lokalizacja: Szczecin

Re: Tortilla

Post autor: Anja »

A jeszcze jak daję ( o tak siup) do chleba, to rezygnuję z ziemniaka. Robię na drożdżach taki jak w atelier smaku - gryczany. Wychodzi pycha. Jest mięciutki 3 dni.
ODPOWIEDZ