Tort bezowy "Pavlowa"
Moderator: Moderatorzy
Tort bezowy "Pavlowa"
znalazłam fajny przepis, zaraz biegne do kuchni i wypróbowuję!!!
http://www.antoranz.net/CURIOSA/ZBIOR2/ ... avlova.HTM
http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,8 ... ,9495.html
http://www.antoranz.net/CURIOSA/ZBIOR2/ ... avlova.HTM
http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,8 ... ,9495.html
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez JoannaW, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiamy
Joanna i Natasza
Joanna i Natasza
A ja znalazłam taki przepis na tort Pavlova, jeszcze nie wypróbowałam, ale widziałam efekt w TV:
Składniki:
3 białka jajek
Szczypta soli
¾ szklanki brązowego cukru
¼ szklanki białego cukru
Łyżka mąki kukurydzianej
Łyżeczka soku z cytryny
300 ml słodkiej śmietany
Kiwi i truskawki do przybrania
Rozgrzej piekarnik do 150°C. Ubij białka na pianę, dodaj sól i ubijaj aż piana będzie sztywna. Stopniowo dodawaj brązowy cukier, nie przerywając ubijania. Dodaj biały cukier, mąkę kukurydzianą i sok z cytryny. Formę do pieczenia wyłóż papierem, przełóż bezę, uformuj kształt wg własnego upodobania. Piecz w temperaturze 80°C przez ok. dwie i pół godziny. Zostaw na noc w wyłączonym piekarniku, żeby beza wystygła.
Udekoruj bitą śmietaną, truskawkami i kiwi.
Składniki:
3 białka jajek
Szczypta soli
¾ szklanki brązowego cukru
¼ szklanki białego cukru
Łyżka mąki kukurydzianej
Łyżeczka soku z cytryny
300 ml słodkiej śmietany
Kiwi i truskawki do przybrania
Rozgrzej piekarnik do 150°C. Ubij białka na pianę, dodaj sól i ubijaj aż piana będzie sztywna. Stopniowo dodawaj brązowy cukier, nie przerywając ubijania. Dodaj biały cukier, mąkę kukurydzianą i sok z cytryny. Formę do pieczenia wyłóż papierem, przełóż bezę, uformuj kształt wg własnego upodobania. Piecz w temperaturze 80°C przez ok. dwie i pół godziny. Zostaw na noc w wyłączonym piekarniku, żeby beza wystygła.
Udekoruj bitą śmietaną, truskawkami i kiwi.
właśnie wstawiłam do piekarnika pavlovą. zlepek różnych przepisów na to ciasto. dałam 6 białek ubiłam ze szczyptą soli; potem powoli wciąż ubiajając - 1 i 1/2 szkl. cukru; jak było na bardzo sztywno - posypałam 2 łyżeczkami mąki kukurydzianej, skropiłam łyżeczką octu winnego (białego) i aromatem waniliowym. delikatne mieszanie. na papier śniadaniowy (krążek) na spodzie z torownicy. kilka minut w bardzo gorącym piekarniku. teraz przykręciłam. gdzieś wyczytwałam, ze i z 2 godziny moze stać. mam robotę - więc siedze w domu i pavlova moze sobie stać ile dusza zpragnie byleby jutro zrobiła wrażenie! cdn........
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
moi Drodzy! pavlova - cuuuuuudoooo!!! rodzina oszalała piekła się prawie 2 h na wolniutkim ogniu. noc stała w otwartym piekraniku. potem ubiłam smietanę 30% - pół litra - z 2 łyżkami cukru pudru i śmietan - fixem dr. oetkera. wyłożyłam na ciasto. na to malinki! wyglądała pięknie! a jak smakuje! o raju! gorąco polecam!
tylko na jedno zwrócę uwagę - wykładając ciasto na papier przekroczyłam jego brzegi i potem było trudno oderwać. więc nie odrywałam żeby ciasta nie połamać. wyłożyłam z papierem na paterę, ale nie było problemu z podważeniem łopatką. na przyszłość chyba będę wykładała bez papieru bezpośrednio na blaszkę. można posamrowac tłuszczem. i jezszce jedno - pavlova może trochę opaść (mi nie opadła), połamać się - ale tak ma być. piecze się aż jest taka delikatnie rumiana. to tyle, jeszcze raz polecam. bardzo eleganckie, delikatne i robi wrażenie
tylko na jedno zwrócę uwagę - wykładając ciasto na papier przekroczyłam jego brzegi i potem było trudno oderwać. więc nie odrywałam żeby ciasta nie połamać. wyłożyłam z papierem na paterę, ale nie było problemu z podważeniem łopatką. na przyszłość chyba będę wykładała bez papieru bezpośrednio na blaszkę. można posamrowac tłuszczem. i jezszce jedno - pavlova może trochę opaść (mi nie opadła), połamać się - ale tak ma być. piecze się aż jest taka delikatnie rumiana. to tyle, jeszcze raz polecam. bardzo eleganckie, delikatne i robi wrażenie
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
vixi! alez skąd! to wszytsko zabiera chwilkę - tzn. samo wykonanie, czynności. moment ubijania białek, a potem śmietany. a naprawdę warto czekać! daję gwarancję
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
- vixi
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 831
- Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
to kamień z serducha w końcu chyba nie zrozumiałam wcześniej ja głupiutka bo to że musi odpocząć w piekarniku to przecież nie znaczy że muszę tego całą noc pilnować - hehe to chyba te upały źle działają na moje szare komórki...
"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."
Hej a ja mam przepis Nigelli na Tort Pavlova. Wyglądał bardzo apetycznie. Chciałam wkleić zdjęcie ale nie mogłam. Jeszcze nie miałam okazji go zrobić ale myśle że najlepsze są do niego świeże owoce: malinki,truskawki kiwi itp.
Czekoladowy spód
6 białek
cukier (na każde białko - 15ml)
3 łyżki kakao
1 łyżka octu winnego lub czerwonego winegret
starte wiórki czekoladowe
2 łyżki mąki kukurydzianej
Na wierzch
500 ml śmietany kremówki
2 garście malin
2-3 tabliczki czekolady (starte na wiórki) do dekoracji
Przygotowanie:
Wyciśniętą cytryną wysmarować miskę i ubijać białka – nie za sztywno. Dodać cukier (na każde biało 4 łyżki – 15 ml cukru), łyżkę octu winnego, 2 łyżki mąki kukurydzianej (dzięki temu Pavlova jest ciągnący), kakao i wiórki czekoladowe. Całość mieszać delikatnie, wprowadzając powietrze.
Na pergaminie wyłożonym na blaszkę odrysować okrągły kształt od dna tortownicy. Wylać w niego ciasto i uformować w miarę regularny okrąg. Piec: 180°C na początku, potem 150°C. Studzić w piekarniku, a następnie przełożyć tort na paterę dołem do góry.
Czekoladowy spód
6 białek
cukier (na każde białko - 15ml)
3 łyżki kakao
1 łyżka octu winnego lub czerwonego winegret
starte wiórki czekoladowe
2 łyżki mąki kukurydzianej
Na wierzch
500 ml śmietany kremówki
2 garście malin
2-3 tabliczki czekolady (starte na wiórki) do dekoracji
Przygotowanie:
Wyciśniętą cytryną wysmarować miskę i ubijać białka – nie za sztywno. Dodać cukier (na każde biało 4 łyżki – 15 ml cukru), łyżkę octu winnego, 2 łyżki mąki kukurydzianej (dzięki temu Pavlova jest ciągnący), kakao i wiórki czekoladowe. Całość mieszać delikatnie, wprowadzając powietrze.
Na pergaminie wyłożonym na blaszkę odrysować okrągły kształt od dna tortownicy. Wylać w niego ciasto i uformować w miarę regularny okrąg. Piec: 180°C na początku, potem 150°C. Studzić w piekarniku, a następnie przełożyć tort na paterę dołem do góry.
Ostatnio zmieniony czw 01 lis, 2007 11:09 przez EMILA, łącznie zmieniany 1 raz.