Pączki tradycyjne bez glutenu

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Pączki tradycyjne bez glutenu

Postprzez dziubalek1 » Śr 22 lut, 2017 22:20

Dzisiaj chciałabym polecić Wam prosty przepis z mojego bloga na bezglutenowe pączki tradycyjne z dodatkiem drożdży.
Tekstura pączków jest prawie identyczna jak w tradycyjnych pączkach pieczonych z normalnej mąki.
Pączki są puszyste w środku i delikatnie chrupiące na zewnątrz, nadają się bardzo dobrze do nadziewania.

http://bezglutenuprzepisy24.blogspot.co.uk/2017/02/tradycyjne-paczki-bez-glutenu.html
Obrazek


Uwaga w przepisie wykorzystujemy gorący olej proszę obchodzić się z nim ostrożnie, unikajcie kontaktu wody z olejem bo zacznie pryskać.


Składniki :
2C (ok250g) mąki bezglutenowej uniwersalnej ( ja użyłam własny mix*)
1 łyż stołowa xanthan gum
50g masla
2 jajka
20g cukru wanilinowego
180ml mleka
25g drożdży w kostce
* mix: 3/4C mąki z tapioki, 1/4C mąki ziemniaczanej, 3/4C maki z białego ryżu, 1/4C maki z brązowego ryżu . 1C to120g

Wykonanie:

Mąkę wsypać do miski i łyżka wyżłobić dołek w który należy wlać mleko z drożdżami i łyżeczka cukru , mleko przysypać odrobiną mąki wymieszać do konsystencji śmietany i zostawić na 15 min. aż drożdże zaczną pracować
Po 15 min. do mąki dodać rozpuszczone ostygnięte masło ,cukier wanilinowy, olejek rumowy i 2 jajka, cisto wyrabiać najlepiej robotem z końcówkami do wyrabiania ciasta ok 5 min. do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli ciasto wydaje się zbyt geste można dodać mleko jeżeli jest zbyt rzadkie dodać maki.
Gotowe wymieszane ciasto zostawiamy na 15 min. pod przykryciem aby odpoczęło.
Po 15 min. ciasto przekładamy na podsypany mąka blat i dzielimy je na 60-70g kawałki , mi wychodzi 8. Natłuszczonymi rękami kawałki ciasta formujemy w kule i wykładamy na podsypana mąka stolnice/ deskę:) smarujemy delikatnie olejem z wierchu i przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok.20 min .Nie zostawiajmy ciasta na zbyt długo bo przerośnie i zacznie pękać.
Gotowe pączusie wrzucamy na rozgrzany do 180°C olej i smażymy ok 3 min z obu stron.
Usmażone pączki wykładamy na ręcznik papierowy i nadziewamy kiedy przestygną , dekorujemy czym chcemy i jak chcemy ;)
Smacznego xxx g:P
dziubalek1
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 4
Dołączył(a): Śr 22 lut, 2017 22:04

Powrót do Ciasta słone i słodkie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości

cron