BABKA NA OLEJU - bez mleka i bez glutenu

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
iwaz
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 47
Rejestracja: pt 18 lut, 2005 08:21
Lokalizacja: Wieruszów

BABKA NA OLEJU - bez mleka i bez glutenu

Post autor: iwaz »

BABKA NA OLEJU

- 4 jajka
- 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- niepelna szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

żółtka i cukier utrzeć
dodać proszek i mąkę, wymieszać
olej cienkim strumieniem wylac do masy
biala ubic na sztywno
delikatnie połączyc z ciastem
wlac do korytka

piec 30 minut w temp ok 180 stopni
(25 minut odwrócić i dopiec 5 minut)

babcia Marysia

[ Dodano: Sro 19 Lis, 2008 09:27 ]
Babcia Marysia wprowadziła modyfikację w/w babki (babeczka należy do tych co to nie można ich zepsuć).

wersja I -babka "tulipan", trzykolorowa
do ciasta dajemy o 6 łyżek mąki mniej, po wyrobieniu dzielimy ciasto na 3 części i dodajemy do nich po 2 łyżki: kakao, kisiel czerwony, mąka albo np mak

wersja II
wylewamy na blachę jako spód pod owoce, można użyć podwójnej porcji jak ktoś lubi wysoookie ciasto

niestety zdjęciami nie dysponuje, zbyt szybko placki znikaja z talerza :)
smacznego
iwaz
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez iwaz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
iwaz
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 47
Rejestracja: pt 18 lut, 2005 08:21
Lokalizacja: Wieruszów

Post autor: iwaz »

podciągam - świeżutka modyfikacja w/w przepisu połączyła się w jeden post
pozdrawiam
peligrosa
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 40
Rejestracja: pn 20 gru, 2010 23:03
Lokalizacja: Jn

Post autor: peligrosa »

Jakiego oleju najlepiej by było użyć? Może być rzepakowy albo ryżowy? Czy nie ma różnicy jakiego się użyje. Wiadomo, że każdy olej ma inny posmak.
http://alergia-pokarmowa-u-doroslych.bloog.pl/

Inne silne alergeny: drożdże, czosnek, orzech laskowy, kukurydza, proso, mleko kozie, mleko owcze, siemię lniane, wanilia...

It's got to be perfect...
Justyna1982
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 520
Rejestracja: śr 20 paź, 2010 16:47
Lokalizacja: Rydułtowy

Post autor: Justyna1982 »

Moim zdaniem ryżowy byłby dobry bo jest taki neutralny no i do tego zdrowy - przynajmniej tak się gdzieś doczytałam (chyba na ich opakowaniu :)) Ja ostatnio miałam pod ręką z pestek winogron i też było ok. Nie czułam jakiegoś posmaku oleju.
Ostatnio zmieniony wt 05 kwie, 2011 11:34 przez Justyna1982, łącznie zmieniany 1 raz.
Dwa bezglutki - mama i syn :) Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
ODPOWIEDZ