Pierniczki

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
elevinka86
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 62
Rejestracja: śr 21 lis, 2007 16:31
Lokalizacja: Poznań

Post autor: elevinka86 »

Z mojego wcześniejszego piernikowania wynika, że jeśli są one przechowywane w szczelnie zamkniętej puszce to wcale nie miękną, są twarde jak na początku. Może spróbuj je piec już ze zrobioną dziurką na sznurek żeby ich potem nie rozwalić:)
Chwytaj dzień :)))
nawet ten na diecie :P

Obrazek
Awatar użytkownika
Patka
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 527
Rejestracja: ndz 28 lis, 2004 17:31
Lokalizacja: Toruń

Post autor: Patka »

elevinka doskonała rada dzięki!!
Awatar użytkownika
elevinka86
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 62
Rejestracja: śr 21 lis, 2007 16:31
Lokalizacja: Poznań

Post autor: elevinka86 »

Patka mam tylko nadzieję, że coś z tej rady wyjdzie:P Daj znać czy się udało:)
Chwytaj dzień :)))
nawet ten na diecie :P

Obrazek
Awatar użytkownika
dossa
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 23
Rejestracja: pt 23 lip, 2010 16:31
Lokalizacja: Olkusz

Post autor: dossa »

Witajcie
zrobilam pierniczki- wyszły rewelacyjnie :) część robiłam z dziurką - słomką i nawet gdy wyrosły pięknie to łatwo mogłam przewlec nitkę - polecam
rzeczywiście te , ktore mam w pudełku są twarde - wolę nawet - a te na choince są mięciutkie - wszystkie palce lizać - mniam.
szczęśliwie zdiagnozowana celiakia lipiec 2010
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Pierniczki miękkie bez jaj

Post autor: Agniesia »

• 250 g miodu
• 250 g ugotowanych ziemniaków
• 150 g cukru
• 125 g masła
• 450 g mixu bezglutenowego
• 1 łyżeczka przyprawy do piernika
• 1 łyżeczka sody
• 1 łyżka kakao

Ugotować ziemniaki w mundurkach, obrać ze skórki przecisnąć przez praskę lub zmielić.

W garnku rozpuścić miód z cukrem (na małym ogniu, cały czas mieszając). Pod koniec dodać masło. Całość ostudzić.

W misce wymieszać mąkę, ziemniaki i roztopiony miód z cukrem i masłem. Dodać sodę i przyprawy i wszystko wyrobić na gładką masę. Odstawić na 1 godz do lodówki by odpoczęło.

Ciasto rozwałkować na grubości około 5 mm i wycinać pierniczki.
Układać je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i piec w temperaturze 160 stopni około 8-10 minut.

Są bardzo miękkie no i nadają się dla tych co nie mogą jajek.
Obrazek
Celiak
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 62
Rejestracja: czw 29 mar, 2007 12:29
Lokalizacja: Legnica

Post autor: Celiak »

Pilnie potrzebuję pomocy. Dodałam chyba za wiele mąki, próbuję wyrobić ciasto i ciągle jest ono zbyt kruche, nie łączy się w jednolitą masę. Proszę o poradę.
Jeli
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 312
Rejestracja: śr 10 mar, 2010 13:07
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Jeli »

Celiak,
nie wiem z jakiej maki to robisz , ale dodaj mleka z dodatkiem tluszczu , jesli nie masz gumy guar to zmielonego lnu ,lub jesli możesz jajka dodac jeszcze jajko , trudno tak na odlełość, lub polówke startego na miazge jablka
Awatar użytkownika
dossa
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 23
Rejestracja: pt 23 lip, 2010 16:31
Lokalizacja: Olkusz

Post autor: dossa »

tak, jestem za tym by dodać mleka :) powinno pomóc lub dodaj jeszcze ciut płynnego miodu :)
szczęśliwie zdiagnozowana celiakia lipiec 2010
Celiak
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 62
Rejestracja: czw 29 mar, 2007 12:29
Lokalizacja: Legnica

Post autor: Celiak »

Dziękuję Wam bardzo. Skorzystałam z porad. Dodałam trochę miodu, trochę masła i jajka - pomogło. Piernikczki wyszły bardzo dobre :P .
Jeli
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 312
Rejestracja: śr 10 mar, 2010 13:07
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Jeli »

Celiak,

:-) wczoraj i moje wypieki udały .
Awatar użytkownika
sandyy
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2561
Rejestracja: ndz 27 lip, 2014 22:30

Re: Pierniczki

Post autor: sandyy »

Moj przepis na pierniczki:

400g maki bezglutenowej (ja dalam 1 szklanke maki gryczanej niepalonej, 0,5 szklanki maki kukurydzianej, 0,5 szklanki maki ryzowej, z 2 lyzki maki z amarantusa - wszystko na oko, ale robione 2 tury wyszly, wiec wychodze z zalozenia, ze nie jest kluczowa proporcja) - maki mielilam sama
100g miodu (dalam 2 duze lyzki)
1 lyzka przyprawy do piernika - Dary Natury
1 lyzeczka proszku do pieczenia - Balviten
100g cukru pudru
60g masla
1 jajko
1 lyzeczka kakao - dalam Wedel

Maslo rozpuscic z miodem na niewielkim ogniu.
Schlodzilam mase, dodalam cale jajko, wymieszalam.
Wszystkie suche skladniki wymieszalam ze soba, dodalam do nich maslo+miod+jajko.
Zagniotlam ciasto (do podsypywania przy wyrabianiu uzylam maki kukurydzianej).
Schlodzilam w lodowce z 10-15 minut.
Rozwalkowywalam ciasto miedzy 2 arkuszami papieru do pieczenia.
Wycinalam foremkami.
Pieklam 9 minut, 180 stopni, termoobieg.

I zdjecie:
Obrazek
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Pierniczki

Post autor: Anula80 »

Piękności :) Jakiej firmy kasze gryczaną kupujesz do zmielenia? Kukurydzę też mielisz sama?
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Awatar użytkownika
sandyy
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2561
Rejestracja: ndz 27 lip, 2014 22:30

Re: Pierniczki

Post autor: sandyy »

Kasza gryczana niepalona udaje mi sie tylko dostac firmy Cenos. Innej nie widzialam...
A wlasnie - kukurydzy nie miele, moj mlynek by nie wyrobil :)
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8103
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Pierniczki

Post autor: Leeloo »

jakie kształty!!!!!!!! :sylwester:
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Pierniczki

Post autor: Anula80 »

Superanckie masz te foremki. A ciasto się nie przykleja, jak wałkujesz między papierami?
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
ODPOWIEDZ