Pierniczki

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
kfiatek
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 824
Rejestracja: czw 22 lip, 2004 11:11
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: kfiatek »

Sheep pisze:Moje niepolukrowane tez miały wzięcie
Moich niepolukrowanych została jakaś nędzna reszteczka, i to tylko dlatego, że zrobiłam tego jak dla armii wojska :D
"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Agniesia »

Trochę po czasie ale doszukałam się, na naszym forum i na stronie Dr. Oetkera, że ich posypki są bezglutenowe :)
Ostatnio zmieniony wt 02 sty, 2007 21:15 przez Agniesia, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
thh-polka
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 191
Rejestracja: czw 01 lut, 2007 08:46
Lokalizacja: Larvik, Norwegia

Pierniczki

Post autor: thh-polka »

Kabran,

Dzieki za przepis na wspaniale pierniczki.
Byly bardzo latwe w wykonaniu, dzieci mialy duzo uciechy przy wycinaniu roznych ksztaltow.

Ja odlozylam ciasto na noc do lodowki. Bylo latwiej walkowac.

Pierniczki pieklam dwa razy w grudniu.
Rok temu przerobilam moj przepis, ale ciasto bylo rzadkie i wyszedl mi calkiem dobry piernik. Tylko ze dziecko wolaloby pierniczki. Juz prawie pogodzilam sie z tym, ze nie da sie zrobic piernikow bezglutenowych, ale na szczescie znalazlam Twoj przepis z przekonujacym zdjeciem.
Raz jeszcze wielkie dzieki.
Pozdrowienia
Rybka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 20
Rejestracja: wt 16 paź, 2007 14:39
Lokalizacja: Jelenia Góra

Post autor: Rybka »

Witam, właśnie upiekłam moje pierwsze bezglutenowe pierniczki ,jeszcze nie lukrowane użyłam mąki z bezgluteneksu bez skrobi pszennej .Fotka w galerii
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

Rybka pisze:użyłam mąki z bezgluteneksu
To pewnie jakiś nowy mix Schaera :)
Sorry, Rybka, ale po prostu fajną nazwę wymyśliłaś :)
Rybka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 20
Rejestracja: wt 16 paź, 2007 14:39
Lokalizacja: Jelenia Góra

Post autor: Rybka »

Użyłam takiej mąki : Koncentrat Mąki Domowej bez SKROBI PSZENNEJ NOWOŚĆ 1000g
Firmy Bezgluten :)
ewelmax
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: wt 27 lip, 2010 15:12
Lokalizacja: gdynia

Post autor: ewelmax »

Agniesia pisze:Kolejny przepis na pierniczki, z tego przepisu robiłam od lat, jak jeszcze nie byłam na diecie. W tym roku odważyłam się go przerobić.

Pierniczki drobne

Składniki:
1kg mąki bezglutenowej
Od 350g do 800g miodu
350g cukru (ze 100g zrobić karmel)
4 jaja
150ml śmietany kwaśnej
150g margaryny
1-2p przypraw korzennych
20g sody oczyszczonej

Wykonanie:
Margarynę rozpuścić z miodem i 250g cukru. Ze 100g cukru zrobić karmel i dodać do gorącej margaryny z miodem i cukrem. Przelać do miski, pozostawić aż wystygnie.
Jaja roztrzepać, dodać do chłodnego miodu z margaryną ... Stopniowo dodawać przesianą mąkę, przyprawy korzenne, sodę oczyszczoną i kwaśną śmietanę (mąki będzie potrzeba znacznie więcej). Ciasto nie może być za rzadkie. Całość zagnieść, wałkować i wykrawać pierniczki.
Układać na blaszce wysypanej mąką, piec w temp. 180-200OC ok. 10 min.

Kilka wyjaśnień:
Dałam Extra uniwersalny koncentrat mąki bezglutenowej firmy BEZGLUTEN,
400g miodu,
1p przyprawy firmy KOTANYI, w innych przyprawach w składzie jest kakao i pewnie dlatego, pierniczki wychodzą ciemniejsze niż moje. Myślę, że spokojnie można dodać 1 łyżkę kakao.
Mąki zużyłam prawie 2 kg
Po upieczeniu i wystudzeniu schowałam do puszki, są pyszne i mięciutkie.

Zdjęcie już jest w albumie
___________________________________________________________________________

Dzień dobry chciałabym skorzystać z tego przepisu ale mam jedno pytanko czy zamiast pierniczków można zrobić piernika (ciasto) może ktoś robił .? skłądniki podwoić .?
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Agniesia »

ewelmax, ten przepis, moim zdaniem nie nadaje się na piernika.
Obrazek
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1431
Rejestracja: czw 15 gru, 2005 20:36
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Sheep »

Na pewno się nie nadaje na piernik, przepisy na ciasteczka są inaczej skonstruowane niż na ciasta - ciasteczka mają być cienkie i w miarę możliwości się nie kruszyć, poza tym trzeba mieć możliwość wykrojenia ciasteczka. Więc konsystencja jest zupełnie inna. A ciasto przekładasz/wlewasz do formy i już.
Obrazek
krystna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 448
Rejestracja: sob 09 kwie, 2005 14:45
Lokalizacja: Nakło nad Notecią

Post autor: krystna »

Przecież jest wyraźnie napisane, że mąki dodaje się tyle aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta, żeby można wałkować i wykrawać z niego pierniczki.
Robię podobnie każdego roku przed Bożym Narodzeniem.
Obrazek

Gazeta Internetowa "Małpia Gazeta" - Serwujemy bardzo dobre wiadomości!
Awatar użytkownika
elevinka86
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 62
Rejestracja: śr 21 lis, 2007 16:31
Lokalizacja: Poznań

Post autor: elevinka86 »

A jakiego używacie miodu do pierniczków?
ja ostatnio użyłam sztucznego bo pani w sklepie mi powiedziała że taki jest najlepszy do pierników.
Chwytaj dzień :)))
nawet ten na diecie :P

Obrazek
Awatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 615
Rejestracja: pn 08 gru, 2008 12:38
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Tomkus »

Jakoś mnie nie przekonuje sztuczny miód.
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1431
Rejestracja: czw 15 gru, 2005 20:36
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Sheep »

E tam, do pierniczków może być sztuczny jak najbardziej. Oczywiście, że najlepszy jest naturalny, i żeby na etykiecie koniecznie było napisane, skąd jest - miody "produkowane w krajach UE i spoza UE" najczęściej oznaczają miody sprowadzane, te spoza UE - z Chin. Wartości odżywcze takiego miodu raczej są niewielkie, jeśli nie żadne. Miód, żeby działał, powinien być z własnego kraju. Ale wracając do pierniczków - miód sztuczny jest wersją zdecydowanie ekonomiczniejszą i pierniczkom na pewno nie zaszkodzi. Miód porządny lepiej jeść na surowo a nie piec, bo wysoka temperatura niszczy jego właściwości prozdrowotne.
Obrazek
Awatar użytkownika
elevinka86
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 62
Rejestracja: śr 21 lis, 2007 16:31
Lokalizacja: Poznań

Post autor: elevinka86 »

Dzięki Sheep:)
w zeszłym roku robiłam ze sztucznego i były pycha, wszystkim smakowały, więc chyba i teraz taki kupię.
Chwytaj dzień :)))
nawet ten na diecie :P

Obrazek
Awatar użytkownika
Patka
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 527
Rejestracja: ndz 28 lis, 2004 17:31
Lokalizacja: Toruń

Post autor: Patka »

oglądałam Wasze pierniczki naprawdę śliczne - jednak czy uda się je powiesić na choince?? zależy mi na takiej wersji utwardzonej ;) zjadliwej ;)
ODPOWIEDZ