SKŁADNIKI:
250 g białego ryżu
300 g cukinii
czosnek (wedle uznania)
50 g masła
80 g sera żółtego ( np ementalera)
2 łyżki startego parmezanu
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Cukinię umyć, odciąć końcówki i pokroić w talarki. Czosnek przecisnąć przez praskę (lub drobno posiekać) i zeszklić na patelni z oliwą, dodać cukinię poddusić mieszając. Doprawić solą i pieprzem, podsmażyć na złoto z obu stron.
Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i dodać ok 20 g masła i starty parmezan. Ser żółty pokroić w cienkie plasterki.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i układać na przemian warstwami ryż-cukinia-ser żółty. Wierzchnia warstwa to ryż, parę plasterków sera żółtego i wiórki masła. Zapiekać przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do ok 190C.
Zapiekanka z ryżu i cukinii
Moderator: Moderatorzy
Zapiekanka z ryżu i cukinii
>>pozdrawiam<<