oryginalne risotto
Moderator: Moderatorzy
oryginalne risotto
Od jakiegoś czasu przygotowuję super risotto. Jestwm nim zachwycona.
Składniki:
Ryż do risotto aborio ok 1szkl.
jedna cebulka
kilka grzybów, mogą by suszone
pół lirta bulionu
pół szkl. białego wina
pół czerwonej papryki,
pół małęj cukini lub kilka szparagów
trochę oliwy do smażenia
trochę masła lub parmezanu
sół, pieprz
Wykonanie jest proste ale zajmuje ok 20 min. Zapewniam jedanak, że warto.
Wszystko robiny na patelni. Do gorącej oliwy wrzucamy pokrojoną drobno cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy ryż i czekamy aż wchłonie całą oliwę. Następnie wlewamy wino mieszając cały czas. Chodzi o to by ryż miał cały czas jednakową temp. Gdy wchlonie się wino dodajemy pokrojone grzyby i paprykę oraz wlewany 3/4 szkl. bulionu. Mieszamy, przykrywany. Gdy ryż chłonie płyn dodajemy znów tyle samo bulionu i robimy tak aż buzionu nie będzie. Chwilę przed zakończeniem dodajemy pokrojoną cukinię lub szparagi. Na koniec doprawiamy i dodajemy nasło bądż parmezan.
Danie super. Można do tego podać jakieś mięso i sałatę jak kto woli. U mnie czasami jada się je same.
Polecam
Składniki:
Ryż do risotto aborio ok 1szkl.
jedna cebulka
kilka grzybów, mogą by suszone
pół lirta bulionu
pół szkl. białego wina
pół czerwonej papryki,
pół małęj cukini lub kilka szparagów
trochę oliwy do smażenia
trochę masła lub parmezanu
sół, pieprz
Wykonanie jest proste ale zajmuje ok 20 min. Zapewniam jedanak, że warto.
Wszystko robiny na patelni. Do gorącej oliwy wrzucamy pokrojoną drobno cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy ryż i czekamy aż wchłonie całą oliwę. Następnie wlewamy wino mieszając cały czas. Chodzi o to by ryż miał cały czas jednakową temp. Gdy wchlonie się wino dodajemy pokrojone grzyby i paprykę oraz wlewany 3/4 szkl. bulionu. Mieszamy, przykrywany. Gdy ryż chłonie płyn dodajemy znów tyle samo bulionu i robimy tak aż buzionu nie będzie. Chwilę przed zakończeniem dodajemy pokrojoną cukinię lub szparagi. Na koniec doprawiamy i dodajemy nasło bądż parmezan.
Danie super. Można do tego podać jakieś mięso i sałatę jak kto woli. U mnie czasami jada się je same.
Polecam
- Dorotka_92
- Nowicjusz
- Posty: 36
- Rejestracja: pn 17 sie, 2009 16:34
- Lokalizacja: Sosnowiec
- helenae1
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 53
- Rejestracja: pn 26 sty, 2015 11:34
- Lokalizacja: Bolesławiec / Wrocław
Re: oryginalne risotto
Ciężkostrawne? A co to ma do dań bezglutenowych?
My możemy jeść grzyby i smażoną cebulę. Tylko niektórych mąk i kasz nie...
Jestem za tym, żeby korzystać z tego, co nam dała natura
i na pewno spróbuję tego risotto
A i podzielę się moim przepisem w rewanżu - niedługo
My możemy jeść grzyby i smażoną cebulę. Tylko niektórych mąk i kasz nie...
Jestem za tym, żeby korzystać z tego, co nam dała natura
i na pewno spróbuję tego risotto
A i podzielę się moim przepisem w rewanżu - niedługo
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3797
- Rejestracja: wt 29 paź, 2013 06:56
- Lokalizacja: Polska
Re: oryginalne risotto
Helenae wiele osób nie może jeść potraw ciężkostrawnych, ponieważ uszkodzone jelito może na nie ciężko reagować. Szczególnie na początku diety.
A niektórzy po prostu takich potraw nie tolerują, z różnych powodów.
A niektórzy po prostu takich potraw nie tolerują, z różnych powodów.
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
- helenae1
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 53
- Rejestracja: pn 26 sty, 2015 11:34
- Lokalizacja: Bolesławiec / Wrocław
Re: oryginalne risotto
W sumie racja. Ale dlaczego mieć o to pretensje do kogoś, kto dzieli się przepisem?
Wystarczy nie skorzystać.
Ja, celiak, jestem krótko na diecie (5 miesięcy) , ale poprawa jest tak znaczna,
że mogę jeść już prawie wszystko i z wdzięcznością przyjmuję wszystkie pomysły,
zwłaszcza sprawdzone przez kogoś z tym samym problemem :-).
Wystarczy nie skorzystać.
Ja, celiak, jestem krótko na diecie (5 miesięcy) , ale poprawa jest tak znaczna,
że mogę jeść już prawie wszystko i z wdzięcznością przyjmuję wszystkie pomysły,
zwłaszcza sprawdzone przez kogoś z tym samym problemem :-).
Re: oryginalne risotto
Być może będziecie mieć ochotę skorzystać z mojego przepisu na risotto z szpinakiem
http://malewypieki.pl/aksamitne-risotto/
http://malewypieki.pl/aksamitne-risotto/
- uniaczek
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 507
- Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
- Lokalizacja: Gniezno
Re: oryginalne risotto
Kasiqqq wypróbuję pewnie Twój przepis , bo uwielbiam risotto. Najczęściej podaję do smażonej ryby. Oczywiście w przypadku ryby w wersji bezmięsnej
Risotto robię na maśle klarownym, podsmażam cebulę i ryż (1szkl.), zalewam bulionem, potem trafiają do tego różne dodatki np. suszone pomidory i oliwki. Lubię też dodać przyprawę curry
Risotto robię na maśle klarownym, podsmażam cebulę i ryż (1szkl.), zalewam bulionem, potem trafiają do tego różne dodatki np. suszone pomidory i oliwki. Lubię też dodać przyprawę curry