kotlety z kaszy

Wszystko o dozwolonych makaronach i pysznych ryżach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jola-Gabrysia
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 133
Rejestracja: czw 08 sty, 2004 07:13
Lokalizacja: LUBLIN

kotlety z kaszy

Post autor: Jola-Gabrysia »

KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ Z SELERAMI

20 porcji

Kasza jaglana 350 g
wywar z włoszczyzny 500 g
selery 350 g
cebula 100 g
masło 100g
jaja gotowane 3 szt
jaja surowe 2szt
bułka tarta 500 g
koperek lub natka 2 pęczki
sól
Oczyszczone selery pokroić w paseczki.
Wypłukaną w ciepłej wodzie kaszę obgotować, odcedzić, odsączyć, zalać wrzącym wywarem jarzynowym, dodać selery, masło i sól, ugotować na pół sypko. Cebulę pokrojoną w kostkę zrumienić na złoty kolor. Ugotowane jaja pokroić w kostkę. Ciepłą kaszę wymieszać z cebulą, posiekanym koperkiem i surowym jajkiem - wyrobić.
Do masy tej dodać posiekane jaja i uformować 10 kotletów.
Kotlety opanierować w tartej bułce i usmażyć.
Wstawić na kilka minut do piekarnika ( nie przykrywać ).


KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ Z SEREM

10 porcji

Kasza gryczana 200 g
woda 400 g
smalec 80 g
utarty czosnek 30 g
jaja 2 szt
szczypiorek 20 g
masło 20 g
ser biały ( niekwaśny ) 250 g
bułka tarta 100g
sól, pieprz, pietruszka natka

Kasze odsiać, ugotować na pół sypko z dodatkiem czosnku.
Ser przepuścić przez maszynkę.
Masło utrzeć na masę, dodać jaja, ser, rozdrobniony szczypiorek i dobrze wymieszać.
Do ciepłej ugotowanej kaszy ( 60ºC ) dodać rozmącone jajko, wymieszać.
Kaszę połączyć z serem, doprawić solą i pieprzem.
Z przygotowanej masy uformować 10 kotletów.
Kotlety panierować w bułce i usmażyć ;
Wstawić na kilka minut do piekarnika ( nie przykrywać ).
Podawać z sosem śmietanowym lub pomidorowym
Awatar użytkownika
Jola-Gabrysia
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 133
Rejestracja: czw 08 sty, 2004 07:13
Lokalizacja: LUBLIN

Post autor: Jola-Gabrysia »

KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ

1 szklanka kaszy jaglanej
1 szklanki orzechów lub migdałów
1 cebula
1 ząbek czosnku
przyprawy
Kaszę ugotować w 2 szklankach osolonej wody. Orzechy drobno pokroić. Cebulę udusić. Dodać zmiażdżony czosnek i przyprawy w/g upodobania. Wszystko dokładnie wymieszać. Formować niezbyt duże kotlety. Panierować i smażyć
Margot
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 33
Rejestracja: śr 08 cze, 2005 21:55
Lokalizacja: pomorza

Post autor: Margot »

Zrobiłam te kotleciki z kaszy jaglanej,panierowałam je w mące kukurydzianej, dobre wyszły ,podałam z sosem z pieczarek.
Awatar użytkownika
Patka
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 527
Rejestracja: ndz 28 lis, 2004 17:31
Lokalizacja: Toruń

Post autor: Patka »

Kasza jaglana?? zawsze myślałam, że to jęczmienna z czego ona jest??
dzięki
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Agniesia »

znalezione w google: Kasza jaglana otrzymywana jest z prosa. Ma ona naturę lekko ocieplającą zasadową polecana jest w chorobach trzustki, wątroby, jelit i nerek. Polecana jest obok kaszy gryczanej w wyziębieniu organizmu .
Należy do najbardziej lekkostrawnych produktów zbożowych.
Kasza jaglana zawiera lecytynę i rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą zbawienny leczniczy wpływ na stawy..
Obrazek
Awatar użytkownika
Patka
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 527
Rejestracja: ndz 28 lis, 2004 17:31
Lokalizacja: Toruń

Post autor: Patka »

czyli jęesli możemy proso to i kasze jaglaną jupi lece jutro do sklepu bo gryczanak troszkę mi sie znudziła :mrgreen:
Awatar użytkownika
Patka
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 527
Rejestracja: ndz 28 lis, 2004 17:31
Lokalizacja: Toruń

Post autor: Patka »

cudownie jest kasza jaflana bosko się sprawdza :mrgreen:
Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 831
Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Post autor: vixi »

ja dopiero niedawno odkryłam kaszę jaglaną bo wczesniej jakoś nie wpadłam na to...ostatnio zrobiłam sobie sałatkę i wyszła pyszna : z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej, kukurydzy z puszki, żółtego sera, oliwek, majonezu i śmietany no i oczywiście przyprawy - acha i jeszcze ogórek kiszony i konserwowy - pychotka polecam - to taka moja kulinarna wariacja
Awatar użytkownika
Kasia-mama
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 132
Rejestracja: sob 17 sty, 2004 17:20
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Kasia-mama »

Robiąc ostatnio kotlety z kaszy jaglanej, ugotowałam ją w wodzie z dodatkiem suszonych grzybów. Do ugotowanej kaszy i tych grzybków dodałam zeszkloną, posiekaną cebulę i drobno posiekane, podsmażone pieczarki. Do tego jajo i łyżka mąki ziemniaczanej. Potem uformowałam kotlety i wypanierowałam. Pycha!!! Nawet sos grzybowy, który zazwyczaj robię do tych kotletów, wydał mi się zbyteczny.
Awatar użytkownika
BeataS
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 152
Rejestracja: czw 30 gru, 2010 13:15
Lokalizacja: Zawiercie

Post autor: BeataS »

a mnie ktoś powiedział, że kasza jaglana jest z "serca: kukurydzy, wiecie jak się je kukurydzę to tam takie małe coś w środku jest. No tak człowiek uczy się całe życie!
Ostatnio kupując boczek wędzony do prażonek osłupiałam czytając skład - mięso 19%!!!!
Boże - co my jemy. Czasem cieszę się, że wykryto u mnie tę chorobę, dzieki niej nie kupuję różnych świństw, które kiedyś jadłam - z nieświadomości - nie czytałam etykiet. Czytanie etykiet i składów powinno być NAKAZANE!!!!
Beata
___________
Colitis Ulcerosa, Celiakia, PSC
wieczorynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 432
Rejestracja: pt 25 lut, 2011 11:30
Lokalizacja: Żory

Post autor: wieczorynka »

Ja też od czasu przejścia na dietę czytam wszystko jak leci i często jestem zaskoczona składami produktów. :)
ODPOWIEDZ