Tortilla

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Sabina
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 27
Rejestracja: pn 16 lut, 2004 15:24
Lokalizacja: Wrocław

Tortilla

Post autor: Sabina »

Przepis ten znalazłam na stronie
, nie wiem co to masa harima a przepisu tam nie ma (a i nie chce mi sie szukac :wink: ), dzisiaj na pewno sprobuje z maka kukurydziana, jutro wam powiem jak smakowaly :D

Tylko jeszcze jakas dobra wkładke musze wymyslic :P

Tortille z masa harima
Porcja na 10 szt. Czas przygotow. 25 min.
300 g masa harina (patrz "ogolne") lub maki kukurydzianej wymieszanej z 2 lyzkami maki kartoflanej,
150-170 ml letniej wody.

1. W duzej misce wymieszac masa harina lub make kukurydziana z 2 lyzkami maki
kartoflanej i woda. Wyrobic elastyczne miekkie ciasto, ktore nie powinno
przyklejac sie do palcow. Jesli jest zbyt lepkie dodac troche maki, jesli
zbyt suche dodac wody.
2. Z ciasta uformowac kule, przykryc i odstawic na 10 min.
3. Ciasto podzielic na 10 kawalkow jednakowej wielkosci. Z kazdego kawalka
uformowac kulke i rozwalkowac na okragly placek srednicy ok. 15 cm.
4. Piec na suchej nie posmarowanej patelni, na srednim ogniu 2-3 min z kazdej
strony, az powstana ciemne plamy. Jesli placek sie wybrzusza, przycisnac
druga patelnia. W Meksyku robi sie to przy pomocy specjalnego drewnianego
przycisku.
5. Upieczone tortille zawinac w plocienna serwete, by trzymaly cieplo i nie
wysychaly.
<I>"Nie drażnij lwa, bo lew to ja!!" :P<I>
Awatar użytkownika
Sabina
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 27
Rejestracja: pn 16 lut, 2004 15:24
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: Sabina »

No coz, widze ze nikt nie robili tortilli w toswarzystwie, ale ja robilam, wiec napisze jak poszlo.

Zrobial wszystko jak jest w przepisie, ale nie udalo mi sie uzyskac takiej konsystencji ciasta, zeby dalo sie je rozwalkowac a potem oderwac od blatu :lol: (oczywiscie blat posypalam maka).
Nie przejmujac sie przeciwnosciami zrobilam placki w rekach i wrzucilam na patelnie a na niej je dodatkowo porozplaszczalam.
Byly ciu za grube i troche inne niz jadalm w Mexico barze, ale i tak nam smakowaly - zawsze to jakies urozmaicenie :D

Na pewnoe jeszcze zrobie

PS do tortilli zrobilam chili con corn bez con corn :wink: - zapomnialam kupic fasoli :D ale i tak bylo dobre :D

Pozdrawiam
<I>"Nie drażnij lwa, bo lew to ja!!" :P<I>
Joanna P.
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 166
Rejestracja: pt 09 gru, 2005 10:25
Lokalizacja: Słupsk

Post autor: Joanna P. »

Masa harina to rozgotowane na miazgę ziarno kukurydzy, gotuje się toto bardzo długo, odparowując wodę, aż do uzyskania gęstego puree.
Awatar użytkownika
Grażyna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 340
Rejestracja: ndz 13 lut, 2005 22:24
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Grażyna »

Jakiś czas temu, znalazłam ten przepis w internecie i postanowiłam go wypróbować. Ciasto wyszło nawet fajne, "plastyczne", ładnie się rozwałkowało, ale niestety rwało sie przy każdej próbie przeniesienia na patelnię. W akcie rozpaczy (szkoda mi było zmarnować tyle ciasta) spróbowałam nawet wałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Niestety, nie chciało sie odlepić. Ostatecznie usmażyłam takie poszarpane kawałki, wyszło bardzo twarde - nie dość dobre dla mojej 6-letniej córki. Zjadłam sama. :(
Joanna P.
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 166
Rejestracja: pt 09 gru, 2005 10:25
Lokalizacja: Słupsk

Post autor: Joanna P. »

Mam taki sposób, który działa na kruche ciasta - trzeba takie twarde coś włożyć do worka i na noc do lodówki - na drugi dzień opwinno być miękkie.
Awatar użytkownika
lucka
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 81
Rejestracja: pt 27 sie, 2004 17:29
Lokalizacja: Andrychów

Post autor: lucka »

hej! podaję przepis na tortillę!

Wypróbowałam dziś na obiadek :D
15 dkg mąki ziemniaczanej
5 dkg kaszki kukurydzianej
2 jaja
250 ml mleka
szczypta soli
przyprawy wg uznania
olej do smażenia

Kaszkę zalać wrzącym mlekiem,wymieszać i odstawić na 2 godzinki. Dodać mąkę, jaja ,sól i przyprawy i dobrze wymieszać. Smażyć cienkie placki na gorącym tłuszczu. Podawać same lub z sosem warzywnym lub warzywno-mięsnym.(przepis z książki Pani Ewy Lange)

Ja zrobiłam placki z dodatkiem sosiku z mielonego mięska. Były całkiem pycha :067: :067: Polecam
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
jaworek73
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: śr 18 wrz, 2013 13:04
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: jaworek73 »

Ja też robię takie tortille z mięsem mielonym, wychodzą pyszne :)
Ulotki - duży wybór projektów i szybki druk: http://www.sklep.aaprint.com.pl/
opienka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: czw 19 wrz, 2013 17:58
Lokalizacja: Katowice

Post autor: opienka »

tak, to dopiero jest super jedzonko :)
julittka_tt
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: pn 23 wrz, 2013 09:03
Lokalizacja: Biłograj

Post autor: julittka_tt »

Zgadzam się, totrille najsmaczniejsze! Zawsze się sprawdzają! :)
Luksusowe nieruchomości Hiszpania - http://www.carisma.pl/
AndziaMamusia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 364
Rejestracja: pn 12 sie, 2013 11:49
Lokalizacja: Żywiec

Post autor: AndziaMamusia »

Zrobiłam na obiad w sobotę, sama - ciasto naleśnikowe z głowy ...produkty "na oko" ... Po prostu rewelacja, cała rodzinka się zajadała ...
antonia
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: wt 22 paź, 2013 22:35
Lokalizacja: Kraków

Post autor: antonia »

ja robię z mięsem mielonym sosem i warzywami, świetne jedzenie
AndziaMamusia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 364
Rejestracja: pn 12 sie, 2013 11:49
Lokalizacja: Żywiec

Post autor: AndziaMamusia »

Ania - dasz więcej mąki, wyjdzie twardszy, zamiast mleka woda i po upieczeniu nie przyjrywaj, niech odparuje, będzie sztywniejszy ;)
sleepy girl
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: śr 23 paź, 2013 10:56
Lokalizacja: Kraków

Post autor: sleepy girl »

pychota, i szybkie na obiad, dodać można to co jest w lodówce
brylant
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 11
Rejestracja: pt 08 lut, 2013 14:24
Lokalizacja: Kowary

Post autor: brylant »

Muszę przetestować, bo do tej pory nie robiłam tortilli w domu.
kozaczek
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: pn 18 lis, 2013 11:50
Lokalizacja: Kraków

Post autor: kozaczek »

ja też nie, ale chłopak koleżanki nam robił i były super smaczne
ODPOWIEDZ