Ciasto- "chlebek włoski"

Wszystko o dozwolonych makaronach i pysznych ryżach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ilona
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 36
Rejestracja: ndz 04 sty, 2004 12:55
Lokalizacja: Warszawa

Ciasto- "chlebek włoski"

Post autor: Ilona »

Witam :D
Nie wiem skąd nazwa i dlaczego akurat taka, ale efekt końcowy jadalny :wink: (duża blaszka)
1 kg. jabłek
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki rodzynek
1 szklanka orzechów włoskich
3 szklanki mieszanki Glutenexu
1 łyżeczka proszku do pieczenia- Celiko
1 łyżeczka sody
3 łyżki skórki pomarańczowej
1 zapach pomarańczowy
cynamon
Obrane jabłka pokroić na cząstki i zasypać cukrem. Wsypać orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową. Wstawić do lodówki na 1/2 godziny. Po wyjęciu z lodówki dodać zapach i całe jajka- rozmieszać, a następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Przełożyć do wysmarowanej i posypanej bułką tartą blachy. Piec koło 40 minut (ciasto z wierzchu powinno być brązowe).
ODPOWIEDZ