Różności z amarantusa

Wszystko to co nie ma swojej kategorii w dziale Kuchnia - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Basiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 240
Rejestracja: wt 27 paź, 2009 15:19
Lokalizacja: gdynia

Post autor: Basiar »

ja kupujęziarno amarantusa w sklepie ze zdrową żywnością, przebieram i mielę :D
grubymiś
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 281
Rejestracja: sob 12 gru, 2009 19:33
Lokalizacja: Śląsk

Post autor: grubymiś »

A ja kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością mąkę z amarantusa firmy SZARŁAT.

Na opakowaniu jest napisane, cyt.: "Środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Nie zawiera glutenu"

Z tego wynika, aby pytać o mąkę amarantusową firmy Szarłat.
Na opakowaniu podano także stronę:

amarantus@szarlat.com.pl

P.s. porządna firma z Łomży
Awatar użytkownika
Katarzyna35
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 297
Rejestracja: ndz 10 maja, 2009 18:06
Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy

Post autor: Katarzyna35 »

Mam taką samą jak grubymiś, takie opakowanie 200g
Obrazek
peligrosa
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 40
Rejestracja: pn 20 gru, 2010 23:03
Lokalizacja: Jn

Post autor: peligrosa »

Ja używam ziarna amarantusa zamiast innych kasz, których nie mogę. Na szybko pyszne wyszło gotowane na napoju sojowym (na wodzie też można) z dodatkiem czerwonej porzeczki i czereśni. Używam szarłatu na zmianę z quinoa, która rewelacyjnie się sprawdza zamiast ryżu, którego na razie też nie mogę. Na moim blogu przepis na ciasteczka oczywiście bezglutenowe z dodatkiem poppingu z amarantusa, myślę że bez niego byłyby mniej "pulchne". Przepis jest też bez jaj, mleka i drożdży. Sam popping często jem po prostu w formie papki z owocami i orzechami. Zamiast sałatki coś na śniadanie dla odmiany trzeba jeść :)
http://alergia-pokarmowa-u-doroslych.bloog.pl/

Inne silne alergeny: drożdże, czosnek, orzech laskowy, kukurydza, proso, mleko kozie, mleko owcze, siemię lniane, wanilia...

It's got to be perfect...
ODPOWIEDZ