Różności z amarantusa

Wszystko to co nie ma swojej kategorii w dziale Kuchnia - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

martini
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 738
Rejestracja: czw 10 wrz, 2009 14:47
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: martini »

Chyba po prostu wrzuca się surowe ziarno na rozgrzaną patelnię. Tak jak kukurydzę, tylko bez oleju.
Awatar użytkownika
Katarzyna35
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 297
Rejestracja: ndz 10 maja, 2009 18:06
Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy

Post autor: Katarzyna35 »

Czyli coś w rodzaju jak popcorn :)
Obrazek
grubymiś
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 281
Rejestracja: sob 12 gru, 2009 19:33
Lokalizacja: Śląsk

Post autor: grubymiś »

Zakupiłam mąkę z amarantusa. Koszmar. Dla mnie jest niezjadliwa, ale może nie wiem jak odpowiednio ją przyrządzić.

Przepis na racuchy z amarantusa, który jest podany powyżej, znalazłam na opakowaniu.

Może macie jeszcze inne pomysły na potrawy z mąką z amarantusa.
Napiszcie coś, bo chyba ją wyrzucę do śmieci... :(
martini
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 738
Rejestracja: czw 10 wrz, 2009 14:47
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: martini »

Nie wyrzucaj!
A mąka żytnia na surowo jest zjadliwa:D?
Nie mam teraz czasu na eksperymenty, ale może w weekend coś poczytam i zdziałam i podzielę się doświadczeniem. U mnie będzie bezmlecznie i bezmięsnie.
Rzuciłam okiem w niemiecki internet i zauważyłam na przykład, że Niemcy zagęszczają tą mąką zupy i sosy - u anglosasów tego nie widzialam, oni nie lubią zbyt gęstych zup.
Wpisz w niemieckie google google, Amaranthmehl, a jeśli nie znasz niemieckiego, to Ci automat przetłumaczy:) Ponoć jest taki.
Awatar użytkownika
Katarzyna35
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 297
Rejestracja: ndz 10 maja, 2009 18:06
Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy

Post autor: Katarzyna35 »

Na opakowaniu tej maki, ja mam takie nie duże 200 g , pisze też że dodaje sie jej trochę do danej rzeczy , jak tak robię np. łyżkę , dwie , dla polepszenia właściwości i wartości odżywczych produktu . Więc nie wyrzucaj , może właśnie do zagęszczenia stosować :)
Obrazek
grubymiś
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 281
Rejestracja: sob 12 gru, 2009 19:33
Lokalizacja: Śląsk

Post autor: grubymiś »

Tak chyba zrobie, żeby ją zużyć.
Będę ją mieszać z innymi mąkami lub dodawać do potraw.
Ale jak dla mnie porażka....
martini
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 738
Rejestracja: czw 10 wrz, 2009 14:47
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: martini »

Przepraszam, jednak w weekend też nie mam czasu:D. W tygodniu zabaluję, mąkę z amarantusa mam.
Ale pamiętam, że piekłam kiedyś chleb na zakwasie wlaśnie z amarantusa, i gdyby nie to, że kompletnie nie wiedziałam, jak się postępuje z takimi chlebami, to w smaku byłby ok. Skórka była pyszna, z reszty wyszła glina i glut.
Basiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 240
Rejestracja: wt 27 paź, 2009 15:19
Lokalizacja: gdynia

Post autor: Basiar »

ja mąkę amarantusową dodaję po łyżce do wszystkich wypieków, racuchów , gofrów, chleba( na szklankę innej mąki 1 łyżka amarantusowej) zresztą używam jej od bardzo dawna jak jeszcze nie byłam na diecie
grubymiś
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 281
Rejestracja: sob 12 gru, 2009 19:33
Lokalizacja: Śląsk

Post autor: grubymiś »

Też dodałabym mąkę z amarantusa do jakiegoś pieczywa, ale nie mam pojęcia jak go upiec.

Nie toleruję pszenicy, ani kukurydzy, ani ryżu, więc mąki z nich odpadają.

A, ziemniaczanej też nie mogę.
Basiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 240
Rejestracja: wt 27 paź, 2009 15:19
Lokalizacja: gdynia

Post autor: Basiar »

Jaglana, gryczana, quinoa, tapioka, amarantus, fasola siemię lniane ze wszystkich kasz, fasoli i siemienia zrobić mąkę ( z przewagą jaglanej bo mało smakowa), można dodać mąki sojowej lub orzechowej jak możesz.
Awatar użytkownika
grawoj
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 85
Rejestracja: wt 17 lis, 2009 14:51
Lokalizacja: Łódź

Post autor: grawoj »

Basiar: Jaglana, gryczana, quinoa, tapioka, amarantus, fasola siemię lniane ze wszystkich kasz..


może się czepiam, ale nie precyzyjne według mnie zapis, który może wprowadzić w błšd mało doœwiadczonych w temacie, nie wszystkie kasze sš bazglutenowe np.

Perłowa i pęczak powstaje z ziaren jęczmienia,
manna i kuskus z pszenicy.
Wojtek & Wiola
Wiola na diecie BG od 2009 roku...
syn Mateusz na diecie BG od 2009 roku...

www.zyciebezglutenu.pl - jak żyjemy bez glutenu

www.facebook.pl/zyciebezglutenu - Życie bez glutenu na Facebooku
Basiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 240
Rejestracja: wt 27 paź, 2009 15:19
Lokalizacja: gdynia

Post autor: Basiar »

miałam na myśli kasze wymienione w poście,a nie ogólnie wszystkie występujące.Sory :D
Awatar użytkownika
dorciap1975
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 164
Rejestracja: sob 20 mar, 2010 14:52
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: dorciap1975 »

słuchajcie,wczoraj chciałam kupić mąkę z amarantusa a tam pisze,zawiera śladowe ilości pszenicy?
To co jest?Z czego robi się tą mąkę?
Syn Mateusz na diecie od lutego 2010
Basiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 240
Rejestracja: wt 27 paź, 2009 15:19
Lokalizacja: gdynia

Post autor: Basiar »

mąka z amarantusa jest naturalnie bezglutenowa, a te śladowe ilości zapewne znaczą, że mielą w tym samym młynie amarantus i pszenicę
Awatar użytkownika
dorciap1975
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 164
Rejestracja: sob 20 mar, 2010 14:52
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: dorciap1975 »

to jakiej firmy,producenta polecacie?
Syn Mateusz na diecie od lutego 2010
ODPOWIEDZ