PASTA DO CHLEBA dla smakoszy oliwek.

Wszystko to co nie ma swojej kategorii w dziale Kuchnia - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 831
Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

PASTA DO CHLEBA dla smakoszy oliwek.

Post autor: vixi »

Moja ulubiona pasta z oliwkami w roli głównej - jako, że je uwielbiam mogę jeść tonami ale wiem, że nie do wszystkich trafia ich smak więc przepis polecam wyjątkowo nie wszystkim a koneserom oliweczek.

- 50 dag twarożku (ja lubię tłuściutki)
- 3/4 szklanki wydrylowanych zielonych oliwek
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka posiekanej cebuli lub nawet dwie łyżki
- 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- 2 łyżki koperku zielonego
- mielona papryka
- sól i pieprz do smaku

WSZYSTKIE SKŁADNIKI ZMIKSOWAĆ NA PASTĘ PO CZYM SCHŁODZIĆ I ZAJADAĆ.
Awatar użytkownika
Ana
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 176
Rejestracja: czw 18 maja, 2006 14:25
Lokalizacja: Stargard Szczeciński

Post autor: Ana »

T ja tez dolożę się z moją pasta oliwkowo-łososiową:)

SKŁADNIKI:
łosoś norweski sałatkowy
jajka
oliwki czarne lub zielone (ja zdecydowanie wolę czarne :D )
kukurydza konserwowa slodka
posiekana świeza piertruszka lub szczypiorek
majonez
sol, pieprz, zioła do smaku

PRZYGOTOWANIE:
jaja gotujemy na twardo i scieramy na drobniutkiej tarce. Dodajemy posiekanego lososia, kukurydzę i pokrojone w plastry oliwki. doprawiamy majonezem, szczypiorem/pietruszka i ziołami.
Szybko, prosto i pysznie :lol:

W wersji "reprezentacyjnej":
Ugotowane jajka w skorupkach na ciepło delikatnie przekrajamy wzdłuż, wydłubujemy żółtka i mieszamy je z resztą składników. Farszem napelniamy białka w skorupkach, na wierzcg kładziemy oliwkę (drylowaną) i wbijamy w środek natkę pieruszki. Gdy jest więcej czasu wkładamy jajak na chwilke do piekarnika i podajemy na ciepło :lol:
Jest miłość wariatka egoistka gapa
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8111
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: PASTA DO CHLEBA dla smakoszy oliwek.

Post autor: Leeloo »

Zielona pasta z ciecierzycy


Składniki
na dużą michę pasty

1 szklanka suchej ciecierzycy
150-200 g zielonych oliwek
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sól i czarny pieprz

Przygotowanie

1. Ciecierzycę moczymy przez noc.
2. Rano płuczemy świeżą wodą i gotujemy do miękkości. Może to potrwać 40 min, a może też ponad godzinę. Jeśli chcemy aby ciecierzyca szybko się ugotowała, dodajemy do garnka łyżeczkę sody oczyszczonej.
3. Drobno siekamy cebulkę i podsmażamy na oliwie z oliwek na złoty kolor.
4. Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy, dodajemy czosnek, połowę cebuli z patelni razem z oliwą i oliwki. Wszystko razem blendujemy i doprawiamy pieprzem i solą.

źródło:
http://weg-anka.blogspot.com/2014/10/pa ... liwek.html
Awatar użytkownika
sandyy
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2561
Rejestracja: ndz 27 lip, 2014 22:30

Re: PASTA DO CHLEBA dla smakoszy oliwek.

Post autor: sandyy »

Zjadlabym, w sumie to cokolwiek bym zjadla.. zdycham glodna w poczekalni...
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: PASTA DO CHLEBA dla smakoszy oliwek.

Post autor: Anula80 »

Gdzie jesteś? Zaraz Ci coś podrzucę ;)
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Awatar użytkownika
sandyy
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2561
Rejestracja: ndz 27 lip, 2014 22:30

Re: PASTA DO CHLEBA dla smakoszy oliwek.

Post autor: sandyy »

:)
W poczekalni dziecko bylo dluzej, niz planowalo :)
Ale juz spokojne, najedzone... :)
Awatar użytkownika
darciak90
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 809
Rejestracja: śr 12 gru, 2007 22:31
Lokalizacja: Warszawa/Częstochowa

Re: PASTA DO CHLEBA dla smakoszy oliwek.

Post autor: darciak90 »

Moczenie ciecierzycy przez całą noc i zabawy z nią związane, trochę mnie przerażają, ale kiedyś się odważę i zrobię tę pastę. Brzmi kusząco! :)
Obrazek
Julenka10
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 45
Rejestracja: sob 11 paź, 2014 22:01

Re: PASTA DO CHLEBA dla smakoszy oliwek.

Post autor: Julenka10 »

To i ja muszę sie podzielic przepisem na najpyszniejsza dla mnie pastę:

Pasta z czarnej/zielonej soczewicy

Składniki:
1 szklanka ugotowanej soczewicy
3/4 szklanki czarnych oliwek
4-5 łyżek sezamu
1 łyżka octu balsamicznego
sól
czarny pieprz
kilka łyżek oliwy/oleju sezamowego

Soczewicę moczymy cala noc, potem gotujemy około 30 minut, tak aby się nie rozgotowała.
Sezam podprażamy na patelni. Skladniki wrzucamy wszystkie razem, blendujemy. I gotowe :)

Ja zamiast oliwy dodaje - olej sezamowy. I zawsze jak juz robie to w ilosci x 4 i znacznie większą cześć pasty porcjuje i zamrazam.

A moczenie ciecierzycy naprawde .... tylko brzmi strasznie ;) tez kiedys mialam takie opory :)


zrodlo:
http://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrow ... 18763.html
ODPOWIEDZ