MASEŁKA SMAROWIDEŁKA

Wszystko to co nie ma swojej kategorii w dziale Kuchnia - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 831
Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

MASEŁKA SMAROWIDEŁKA

Post autor: vixi »

TUTAJ POSTARAM SIE REGULARNIE ZAMIESZCZAĆ RÓZNE POMYSŁY NA MASEŁKA SMAKOWE.

Jeśli ktoś z was ma takie swoje przepisy na takie masełka to piszcie. Ja te masełka najbardziej uwielbiam z chlebem tostowym z BEZGLUTENU oczywiście podgrzanym i zrumienionym.


SPOSÓB WYKONANIA DLA WSZYSTKICH MASEŁEK PRZEZE MNIE PRZEDSTAWIONYCH:
Pół kostki masła ucieramy na pianę na puch i dalej ucierając dodajemy stopniowo odpowiednie składniki smakowe. Utarte masło należy następnie schłodzić, a potem nadać mu pożądany kształt i zamrozić np. Wyjąć z zamrażalnika na godzinę przed podaniem.


MASEŁKO POMIDOROWE:
- pół kostki masła
- 3 łyżki koncentraty pomidorowego - ja używam tylko Pudliszek
- 2-3 łyżek startej cebuli (tak na papkę)
- 2-3 łyżek startego żółtego sera
- pieprz i sól do smaku

MASEŁKO BAZYLIOWE:
- pół kostki masła
- 2 łyżki posiekanej zielonej bazylii (ja mam zamrożoną w słoiczkach i taka też może być byle nie suszona)
- mała starta cebula
- 2-3 ząbków czosnku
- łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku

Na to masełko uwielbiam sobie położyć pomidory z serem mozzarella

CDN.
Ostatnio zmieniony wt 13 cze, 2006 12:30 przez vixi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ana
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 176
Rejestracja: czw 18 maja, 2006 14:25
Lokalizacja: Stargard Szczeciński

Post autor: Ana »

mmm...pychotka

ja robię masełko czosnkowe - masełko miękkie ucieram razem z czosnkiem, ziolami, papryczka konserwową i ogorkiem konserwowym. kładę maslo na folię aluminiową i zawijam w ruloniki (jak kielbaski) i do zamrażalnika.

podaję do pieczywa, a najbardziej smakuje mi na świeżo upieczonej na parze rybce lub grillowanej karkówce :D Idealnie sie rozplywa na gorących potrawach i dodaje smaku :lol:
Jest miłość wariatka egoistka gapa
Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 831
Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Post autor: vixi »

ja też bardzo lubię czosnkowe a do rybki robię też sobie cytrynowe - pychootka.
Awatar użytkownika
Ana
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 176
Rejestracja: czw 18 maja, 2006 14:25
Lokalizacja: Stargard Szczeciński

Post autor: Ana »

To ja poproszę przepis na masełko cytrynowe (bo do tej pory po prostu rybkę skrapiałam tylko cytrynką) - fajnie mieć jakąś alternatywę :D
Jest miłość wariatka egoistka gapa
Awatar użytkownika
Ainer
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 85
Rejestracja: pt 26 maja, 2006 15:21
Lokalizacja: Słupsk

Post autor: Ainer »

Czytam o tych smakowitościach i aż mi ślinka cieknie. Teraz w zapasie jest parę dni wolnego więc wypróbuję trochę tych nowości - swoją drogą ciekawych. :=D>: Pozdrawiam
Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 831
Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Post autor: vixi »

A oto wyproszone MASEŁKO CYTRYNOWE:

składniki:
- pół kostki masła
- sok z cytryny
- skórka otarta z cytryny
- łyżeczka koniaczku czy bimberku w zależności kto co lubi i co jest bezglutenowe.
- sól i biały pieprz do smaku
- czasami dodaję koperek

Przygotowanie jak wyżej no i smacznego.
Awatar użytkownika
Ana
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 176
Rejestracja: czw 18 maja, 2006 14:25
Lokalizacja: Stargard Szczeciński

Post autor: Ana »

mmm...to dzisiaj czuję, że rybka z grilla będzie:)
Jest miłość wariatka egoistka gapa
Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 831
Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Post autor: vixi »

MASEŁKO ORZECHOWE:

- pół kostki masła
- pół szklanki mielonych orzechów (bardzo dobrze zmielonych, orzechowa dowolność - kto co lubi, fajne jest z pistacjami)
- łyżka soku z cytryny
- sól
- szczypta cukru pudru (jeśli ktoś woli na słodko)
- biały pieprz
- może być odrobinka dobrego trunku procentowego.

wykonanie jak wyżej.
Awatar użytkownika
Ana
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 176
Rejestracja: czw 18 maja, 2006 14:25
Lokalizacja: Stargard Szczeciński

Post autor: Ana »

Vixi, a do czego to masełko podajesz?? Bardzo oryginalny pomysł - zwłaszcza że jestem pożeraczem pistacji :D
Jest miłość wariatka egoistka gapa
Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 831
Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Post autor: vixi »

wiesz różnie ja np. bardzo uwielbiam takie masełka do tostów, często z takimi masełkami robię kanapki, niektóre podaję do rybki lub pieczeni - tak żeby się roztopiło na wierzchu. Ale lubię też bardzo z ziemniaczkami duszonymiz koperkiem. Ja zawsze przygotowuję większą ilość i mrożę a potem dodaję do tego do czego mi pasuje. A orzechowe lubię z makaronem i odrobinką boczku i sera żóltego.
Awatar użytkownika
Ana
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 176
Rejestracja: czw 18 maja, 2006 14:25
Lokalizacja: Stargard Szczeciński

Post autor: Ana »

vixi pisze:A orzechowe lubię z makaronem i odrobinką boczku i sera żóltego.
To jest niezła myśl!!!!
Tak sobie pomyślalam jeszcze o pieczywku z takim masłem do mojej ulubionej sałatki z orzechami, kurczakiem i winogronem :lol:
Jest miłość wariatka egoistka gapa
Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 831
Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Post autor: vixi »

też lubię takie sałatki a oprócz tej którą wymieniłaś uwielbiam z kurczakiem ananasem rodzynkami i orzechami.
Awatar użytkownika
Ana
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 176
Rejestracja: czw 18 maja, 2006 14:25
Lokalizacja: Stargard Szczeciński

Post autor: Ana »

Mmmm - jeszcze sałatka grecka z fetą (mój narzeczony ma to fundowane kilka razy w tygodniu :P )

A jesienią i zimą uwielbiam trochę cięższą sałatkę z owocami morza, jajkiem, warzywkami i sosem jogurtowo-ziolowym :D - duuuuużo krewetek i kalmarów
Jest miłość wariatka egoistka gapa
Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 831
Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Post autor: vixi »

chyba spotkały się dwie smakoszki o podobnych gustach kulinarnych :D :=D>: :P

[ Dodano: Nie 30 Lip, 2006 17:47 ]
MASEŁKO NA BAZIE CYTRYNY I PIETRUSZKI:

- pół kostki masła
- 1-1,5 łyżki soku z cytryny
- 2-3 łyżek posiekanej drobniutko natki pietruszki
- sól
- pieprz
- odrobina koperku

najpierw utrzeć masło z sokiem z cytryny a potem dodać pozostałe składniki - można zamrozić w formie kuleczek...

DOBRE DO MIĘSKA, PIECZENI , DAŃ Z RUSZTU I RYB
ODPOWIEDZ