MASEŁKA SMAROWIDEŁKA
Moderator: Moderatorzy
- vixi
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 831
- Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
MASEŁKA SMAROWIDEŁKA
TUTAJ POSTARAM SIE REGULARNIE ZAMIESZCZAĆ RÓZNE POMYSŁY NA MASEŁKA SMAKOWE.
Jeśli ktoś z was ma takie swoje przepisy na takie masełka to piszcie. Ja te masełka najbardziej uwielbiam z chlebem tostowym z BEZGLUTENU oczywiście podgrzanym i zrumienionym.
SPOSÓB WYKONANIA DLA WSZYSTKICH MASEŁEK PRZEZE MNIE PRZEDSTAWIONYCH:
Pół kostki masła ucieramy na pianę na puch i dalej ucierając dodajemy stopniowo odpowiednie składniki smakowe. Utarte masło należy następnie schłodzić, a potem nadać mu pożądany kształt i zamrozić np. Wyjąć z zamrażalnika na godzinę przed podaniem.
MASEŁKO POMIDOROWE:
- pół kostki masła
- 3 łyżki koncentraty pomidorowego - ja używam tylko Pudliszek
- 2-3 łyżek startej cebuli (tak na papkę)
- 2-3 łyżek startego żółtego sera
- pieprz i sól do smaku
MASEŁKO BAZYLIOWE:
- pół kostki masła
- 2 łyżki posiekanej zielonej bazylii (ja mam zamrożoną w słoiczkach i taka też może być byle nie suszona)
- mała starta cebula
- 2-3 ząbków czosnku
- łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Na to masełko uwielbiam sobie położyć pomidory z serem mozzarella
CDN.
Jeśli ktoś z was ma takie swoje przepisy na takie masełka to piszcie. Ja te masełka najbardziej uwielbiam z chlebem tostowym z BEZGLUTENU oczywiście podgrzanym i zrumienionym.
SPOSÓB WYKONANIA DLA WSZYSTKICH MASEŁEK PRZEZE MNIE PRZEDSTAWIONYCH:
Pół kostki masła ucieramy na pianę na puch i dalej ucierając dodajemy stopniowo odpowiednie składniki smakowe. Utarte masło należy następnie schłodzić, a potem nadać mu pożądany kształt i zamrozić np. Wyjąć z zamrażalnika na godzinę przed podaniem.
MASEŁKO POMIDOROWE:
- pół kostki masła
- 3 łyżki koncentraty pomidorowego - ja używam tylko Pudliszek
- 2-3 łyżek startej cebuli (tak na papkę)
- 2-3 łyżek startego żółtego sera
- pieprz i sól do smaku
MASEŁKO BAZYLIOWE:
- pół kostki masła
- 2 łyżki posiekanej zielonej bazylii (ja mam zamrożoną w słoiczkach i taka też może być byle nie suszona)
- mała starta cebula
- 2-3 ząbków czosnku
- łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Na to masełko uwielbiam sobie położyć pomidory z serem mozzarella
CDN.
Ostatnio zmieniony wt 13 cze, 2006 12:30 przez vixi, łącznie zmieniany 1 raz.
mmm...pychotka
ja robię masełko czosnkowe - masełko miękkie ucieram razem z czosnkiem, ziolami, papryczka konserwową i ogorkiem konserwowym. kładę maslo na folię aluminiową i zawijam w ruloniki (jak kielbaski) i do zamrażalnika.
podaję do pieczywa, a najbardziej smakuje mi na świeżo upieczonej na parze rybce lub grillowanej karkówce Idealnie sie rozplywa na gorących potrawach i dodaje smaku
ja robię masełko czosnkowe - masełko miękkie ucieram razem z czosnkiem, ziolami, papryczka konserwową i ogorkiem konserwowym. kładę maslo na folię aluminiową i zawijam w ruloniki (jak kielbaski) i do zamrażalnika.
podaję do pieczywa, a najbardziej smakuje mi na świeżo upieczonej na parze rybce lub grillowanej karkówce Idealnie sie rozplywa na gorących potrawach i dodaje smaku
Jest miłość wariatka egoistka gapa
- vixi
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 831
- Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
MASEŁKO ORZECHOWE:
- pół kostki masła
- pół szklanki mielonych orzechów (bardzo dobrze zmielonych, orzechowa dowolność - kto co lubi, fajne jest z pistacjami)
- łyżka soku z cytryny
- sól
- szczypta cukru pudru (jeśli ktoś woli na słodko)
- biały pieprz
- może być odrobinka dobrego trunku procentowego.
wykonanie jak wyżej.
- pół kostki masła
- pół szklanki mielonych orzechów (bardzo dobrze zmielonych, orzechowa dowolność - kto co lubi, fajne jest z pistacjami)
- łyżka soku z cytryny
- sól
- szczypta cukru pudru (jeśli ktoś woli na słodko)
- biały pieprz
- może być odrobinka dobrego trunku procentowego.
wykonanie jak wyżej.
- vixi
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 831
- Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
wiesz różnie ja np. bardzo uwielbiam takie masełka do tostów, często z takimi masełkami robię kanapki, niektóre podaję do rybki lub pieczeni - tak żeby się roztopiło na wierzchu. Ale lubię też bardzo z ziemniaczkami duszonymiz koperkiem. Ja zawsze przygotowuję większą ilość i mrożę a potem dodaję do tego do czego mi pasuje. A orzechowe lubię z makaronem i odrobinką boczku i sera żóltego.
- vixi
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 831
- Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
chyba spotkały się dwie smakoszki o podobnych gustach kulinarnych :=D>:
[ Dodano: Nie 30 Lip, 2006 17:47 ]
MASEŁKO NA BAZIE CYTRYNY I PIETRUSZKI:
- pół kostki masła
- 1-1,5 łyżki soku z cytryny
- 2-3 łyżek posiekanej drobniutko natki pietruszki
- sól
- pieprz
- odrobina koperku
najpierw utrzeć masło z sokiem z cytryny a potem dodać pozostałe składniki - można zamrozić w formie kuleczek...
DOBRE DO MIĘSKA, PIECZENI , DAŃ Z RUSZTU I RYB
[ Dodano: Nie 30 Lip, 2006 17:47 ]
MASEŁKO NA BAZIE CYTRYNY I PIETRUSZKI:
- pół kostki masła
- 1-1,5 łyżki soku z cytryny
- 2-3 łyżek posiekanej drobniutko natki pietruszki
- sól
- pieprz
- odrobina koperku
najpierw utrzeć masło z sokiem z cytryny a potem dodać pozostałe składniki - można zamrozić w formie kuleczek...
DOBRE DO MIĘSKA, PIECZENI , DAŃ Z RUSZTU I RYB