Bigos z cukinii
Moderator: Moderatorzy
Bigos z cukinii
Bigos z cukinii
1 kg cukinii
1 średnia cebula
1 puszka pomidorów
3 szt kiełbasy (śląskiej)
Cebule pokroić w drobna kostkę, kiełbasę także pokroić w kostkę. Z cukinii odciąć oba końce, przekroić wzdłuż na pół potem znowu na pół tak długo aż będzie można wykroić z niej pestki a potem pokroić w cząstki mniej więcej takiej wielkości jak pokroiliśmy kiełbasę.
Zaczynamy smażenie od kiełbasy. Na patelnie wlewamy trochę oleju, podsmażamy kiełbasę następnie przekładamy ją do naczynia a na tłuszczu pozostałym na patelni podsmażamy cebulę. Do garnka wkładamy łyżkę masła i wrzucamy cukinie, krótko ją podsmażamy i dokładamy do niej kiełbasę, podsmażoną cebulę i wlewamy pomidory z puszki (jeśli były w całości to radzę je trochę pokroić przed dodaniem) Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką wszytko wg uznania. Całość gotujemy aż cukinia zmięknie, trwa to naprawdę, trzeba pilnować, żeby się za bardonie rozgotowała. Smacznego
1 kg cukinii
1 średnia cebula
1 puszka pomidorów
3 szt kiełbasy (śląskiej)
Cebule pokroić w drobna kostkę, kiełbasę także pokroić w kostkę. Z cukinii odciąć oba końce, przekroić wzdłuż na pół potem znowu na pół tak długo aż będzie można wykroić z niej pestki a potem pokroić w cząstki mniej więcej takiej wielkości jak pokroiliśmy kiełbasę.
Zaczynamy smażenie od kiełbasy. Na patelnie wlewamy trochę oleju, podsmażamy kiełbasę następnie przekładamy ją do naczynia a na tłuszczu pozostałym na patelni podsmażamy cebulę. Do garnka wkładamy łyżkę masła i wrzucamy cukinie, krótko ją podsmażamy i dokładamy do niej kiełbasę, podsmażoną cebulę i wlewamy pomidory z puszki (jeśli były w całości to radzę je trochę pokroić przed dodaniem) Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką wszytko wg uznania. Całość gotujemy aż cukinia zmięknie, trwa to naprawdę, trzeba pilnować, żeby się za bardonie rozgotowała. Smacznego
Kiełbasa śląska, przynajmniej na Śląsku,pod wpływem płynu Lugola barwi calkowicie na czarno( z tymi które sprawdzałam tak się dzieje)
Jeśli jest jakaś niebarwiacą i bez białka roślinnego to proszę o"namiary".
Pomidorów z puszki nie używam, ale też nie jestem pewna czy skład puszkowy jest bezpieczny( z ciekawości aż sprawdzę).
Jeśli jest jakaś niebarwiacą i bez białka roślinnego to proszę o"namiary".
Pomidorów z puszki nie używam, ale też nie jestem pewna czy skład puszkowy jest bezpieczny( z ciekawości aż sprawdzę).
Myślę, że zamiast kiełbasy może być każde porządne mięso, nawet niekoniecznie surowe do smażenia,ale np. resztki pieczeni. Tak w końcu robi się "prawdziwy" bigos, dodając różne rodzaje mięs. Ja bym wzięła polędwicę wieprzową (w wersji luxusowej) albo piersi z kurczaka (w wersji dietetycznej). Albo właśnie coś wcześniej upieczonego. Albo parówki (wersja dla odważnych ). A co do pomidorów, to są raczej bezpieczne, na pewno bezpieczniejsze niż niektóre koncentraty pomidorowe, te najtańsze...
- vixi
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 831
- Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
ja robię od lat BIGOS Z CUKINII ze swojego ogródka - pyszna odmiana - delikatna - żółta cukinia...robię bigos troszkę inaczej bo dodaję przecieru pomidorowego i dodatkowo grzybów i patisonów, jeśli chodzi o mięsko to dobrą kiełbaskę i boczuś...dzisiaj się właśnie zajadam bigosikiem z pierwszych młodziutkich cukiń.
"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 67
- Rejestracja: pn 26 lip, 2004 08:52
- Lokalizacja: Zielonka