Cukinia faszerowana, lub patison, papryka, itp.

Wszystko to co nie ma swojej kategorii w dziale Kuchnia - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
edyta
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 212
Rejestracja: wt 27 gru, 2005 22:25
Lokalizacja: Żagań/Warszawa

Cukinia faszerowana, lub patison, papryka, itp.

Post autor: edyta »

Tak przeglądam forum i albo mi się nie rzuciło albo nikt nie napisał a warto teraz w sezonie zrobić sobie np. cukinię faszerowaną, lub kabaczek, czy patison lub paprykę (uwielbiam).
Po prostu czyścimy warzywko wybrane, wydrążamy środek i nadziewamy mielonym mięskiem wymieszanym z cebuką i wydrążonym środkiem posiekanym i doprawionym przyprawami wedle uznania. Farsz może być podduszony ale nie musi. Faszerrujemy, wkładamy do garnka(papryka) albo naczynia żaroodpornego(reszta warzyw) przykrywamy ścietym wierzchem, zalewamy rozcieńczonym nieznacznie przecierem pomidorowym dusimy z 30 minut. W przypadku papryki, gotujemy w wodzie a jak już jest miękka to zaprawiamy przecierem rozcieńczonym z wodą i maką bezglutenową. Smacznego :))
mamuśka Mariuszka
Awatar użytkownika
kfiatek
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 824
Rejestracja: czw 22 lip, 2004 11:11
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Cukinia faszerowana, lub patison, papryka, itp.

Post autor: kfiatek »

edyta pisze:Tak przeglądam forum i albo mi się nie rzuciło albo nikt nie napisał
Robi, tylko nie napisał :D
Farsz może być w różnych wersjach, nie tylko samo mięso i cebulka.
Cukinię/patison można nafaszerować farszem z mięsa mielonego + pokrojonych w kostkę warzywek (może być nawet mrożonka, typu sałatka jarzynowa) + cebulki + ulubionych przypraw.
Można dać farsz z pomidorów, świeżej bazylii i cebulki
Do cukinii pasuje też bardzo groszek konserwowy, można zrobić farsz z dużą ilością tegoż groszku.
Bardzo pyszny jest odkryty przeze mnie niedawno gdzieś w sieci farsz do cukinii z mięsa mielonego, cebulki i pieczarek - podsmażyć, wymieszać z posiekaną natką, estragonem, pieprzem i czym kto lubi, nadziać cukinię vel kabaczek i upiec.

Papryki pieczonej jakoś nie robiłam, ale pamiętam takową z grecji, nadziewane to było ryżem z warzywami, całkiem niezłe. Trzeba by poszukać w przepisach greckiej kuchni na sieci.
"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"
Awatar użytkownika
edyta
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 212
Rejestracja: wt 27 gru, 2005 22:25
Lokalizacja: Żagań/Warszawa

Post autor: edyta »

Paprykę drążymy i nadziewamy tym czym gołąbki czyli ryż z miesem cebulką czosnkiem i przyprawami. Aż mi się jeść zachciało, a jesze trochę muszę posiedziec w pracy :P

[ Dodano: Sob 05 Sie, 2006 14:10 ]
ale w sumie to tutaj kwestia pomysłu i ndywidualnych upodobań.
mamuśka Mariuszka
Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 831
Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Post autor: vixi »

ja też robię tylko nie napisałam - jako że jak już gdzie indziej wspomniałam sama sadzę w ogrodzie patisony cukinie i inne potworki
"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."
lucy
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: pt 12 wrz, 2008 15:13
Lokalizacja: zmc

Post autor: lucy »

a ja przecinam cukinię wzdłuż na pół, wydrążam pestki, dodaję szynkę, pokrojone drobno pomidory, majonez (lub jakiś sos), ser żółty(wszystko bg oczywiscie) i posypuję bazylią.
następnie piekę w piekarniku ok 20. min.
pozdrawiam wszystkich :D
ODPOWIEDZ