Naszło mnie na placki z cukinii. Z siłą tajfunu. Nie wiem dlaczego...
Po krótkich konsultacjach z Googlami miałam garść przepisów, z których wyekstrahowałam co następuje:
Składniki:
1 cukinia;
2 łyżki śmietany (ja dałam mleko, bo akurat śmietana "wyszła"),
2 jajka,
5-6 łyżek mąki bg (ja dałam więcej, stosując oczywiście mix do ciasta Glutenexu),
2 ząbki czosnku,
sól.
Wykonanie:
Cukinię obrać, wydrążyć środek z pestkami i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, następnie wycisnąć ją jak najdokładniej.
Zmiksować jajka z mąką, mlekiem, przyprawami, dodać cukinię. Ciasto dokładnie wymieszać (jeśli jest za rzadkie, dodać jeszcze mąki; ma mieć konsystencję taką jak na placki ziemniaczane chyba). Smażyć na oleju na kolor złocisto-brązowy.
Modyfikacje:
Ponieważ przepis podstawowy wydawał mi się trochę mdły (i bez polotu), natychmiast został "udoskonalony". Do ciasta dodałam - od razu - starty żółty ser, pokrojone w kosteczkę i przyrumienione na patelni parówki (z indyka, Indykpol) oraz zioła prowansalskie (dodaję je do wszystkiego z wyjątkiem kompotu ). Do części ciasta dodałam pokrojoną w drobną kostkę pomarańczową paprykę - ja tego jeść nie mogę, ale ślicznie wyglądało .
I było bardzo dobre!
Polecam
Placki z cukinii
Moderator: Moderatorzy
- vixi
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 831
- Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
ja strasznie uwielbiam cukinię i sama zreszta sadzę ją w ogrodzie więc mam pod dostatkiem i takie placuszki właśnie robię, cukinię zapiekaną w piekarniku z róznymi farszami: z mięsa, z grzybów, z sera i innych, oraz sałatkę z surowej cukinii i inne dziwne potrawy jak bigos z cukini, pastę z cukini, kotlety z cukini, zupkę z cukinią...
"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."