Mąka kukurydziana
Moderator: Moderatorzy
Mąka kukurydziana
No wlasnie, co mozna z niej zrobic (nie biorac pod uwage mozliwosci dodawania jej do zup i sosow) ?
Ostatnio zmieniony wt 30 maja, 2006 19:08 przez Katiou, łącznie zmieniany 1 raz.
celiakia + Hashimoto
+ nietolerancja 36 produktów żywnościowych yeah
+ nietolerancja 36 produktów żywnościowych yeah
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Maka kukurydziana
:idea: polecam kluski kładzione na wodę robione pół na pół z mąką kartoflaną (+ jajo i woda) pyszne - lepsze od pszennych tyle, że nie nadają się do odgrzewania. Poza tym można też robić ciasta - smakują jak piaskowe.
dorota
dorota
Polecam ciacho:
PLACEK MORELOWY Z MĄKI KUKURYDZIANEJ
1,5 l mleka
0,25 łyżeczki soli
375g mąki kukurydzianej
3 jajka
50 g cukru
masło do formy
850 ml kompotu morelowego
cukier puder
Mleko posolić, zagotować dodając stopniowo mąkę, dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu, stale mieszając aż do zgęstnienia. Masę przestudzić np. rozkładając ją na talerzu. Jajka i cukier utrzeć na pianę. Morele odsączyć. Formę wysmarować.
Do wymieszanej mąki kukur. Dodać stopniowo pianę jajeczną. Ciasto przełożyć do formy (np. tortownica 24cm). Na powierzchni rozłożyć owoce, oprószyc cukrem pudrem.
Piec w rozgrzanym piekarniku temp. 150st. Ok.35min. aż brzegi ciasta zaczną się marszczyć i rumienić.
Ono raczej sie nie piecze a dogotowuje, nie rośnie, można zrobić z innymi owocami np. z rabarbarem...
PLACEK MORELOWY Z MĄKI KUKURYDZIANEJ
1,5 l mleka
0,25 łyżeczki soli
375g mąki kukurydzianej
3 jajka
50 g cukru
masło do formy
850 ml kompotu morelowego
cukier puder
Mleko posolić, zagotować dodając stopniowo mąkę, dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu, stale mieszając aż do zgęstnienia. Masę przestudzić np. rozkładając ją na talerzu. Jajka i cukier utrzeć na pianę. Morele odsączyć. Formę wysmarować.
Do wymieszanej mąki kukur. Dodać stopniowo pianę jajeczną. Ciasto przełożyć do formy (np. tortownica 24cm). Na powierzchni rozłożyć owoce, oprószyc cukrem pudrem.
Piec w rozgrzanym piekarniku temp. 150st. Ok.35min. aż brzegi ciasta zaczną się marszczyć i rumienić.
Ono raczej sie nie piecze a dogotowuje, nie rośnie, można zrobić z innymi owocami np. z rabarbarem...
Agnieszka, mama Roberta z crohnem i nietolerancją glutenu
Ciasteczka kukurydziane można
2,5 szklanki mąki
1 kostka margaryny
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy.
Zagnieść wszystko (za mnie sprawę załatwia malakser), uformować wałek o średnicy ok 5 cm. Wrzucić do zamrażarki na 1-2 godziny. Wyjąć, pokroić na plasterki grubości 0,5 cm i piec w 200 st aż spód zacznie leciutko brązowieć.
Znakomicie smakują z powidłami śliwkowymi.
Pół szklanki mąki można zastąpić wiórkami kokosowymi.
2,5 szklanki mąki
1 kostka margaryny
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy.
Zagnieść wszystko (za mnie sprawę załatwia malakser), uformować wałek o średnicy ok 5 cm. Wrzucić do zamrażarki na 1-2 godziny. Wyjąć, pokroić na plasterki grubości 0,5 cm i piec w 200 st aż spód zacznie leciutko brązowieć.
Znakomicie smakują z powidłami śliwkowymi.
Pół szklanki mąki można zastąpić wiórkami kokosowymi.
Odświeżenie tematu maka kukurydziana
Ja używam maki kukurydzianej tp://www.celiachia-food.com/start/frame.asp?l_ingua=0 (raczej kaszki ) tutaj zwanej polentą do obiadu Gotuję ją na gęsto i podaję z gulaszem Pycha
Ja używam maki kukurydzianej tp://www.celiachia-food.com/start/frame.asp?l_ingua=0 (raczej kaszki ) tutaj zwanej polentą do obiadu Gotuję ją na gęsto i podaję z gulaszem Pycha
Tylko miłość jest wieczna i przekracza granice czasu.
-------------------------------------------------------
Moje córeczki- Weronisia i Martusia!!!!!
-------------------------------------------------------
Moje córeczki- Weronisia i Martusia!!!!!
- vixi
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 831
- Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
a ja np. robię naleśniczki z mąki kukurydzianej. I są pyszniótkie i mają kolor słońca. Do tego konfiturki własnej produkcji i bita śmietana - własnoręcznie ubita nie z torebki Oprócz tego robię z kaszki kukurydzianej panierkę do kotlecików z żółtym serem i selerem. Zagęszczam zupy w tym także mleczne i sosiki oczywiście.
Zajrzyj tutaj:
topics16/nalesniki-vt301.htm?highlight=nale%B6niki
Ja tak właśnie robię naleśniki i są pyszne, mój mąż zwykłych już nie jada, bo twierdzi, że moje bezglutenowe są o niebo lepsze!
topics16/nalesniki-vt301.htm?highlight=nale%B6niki
Ja tak właśnie robię naleśniki i są pyszne, mój mąż zwykłych już nie jada, bo twierdzi, że moje bezglutenowe są o niebo lepsze!
Ja zamiast naleśników robię małe placuszki. Po prostu mąka kukurydziana + sól + jajko albo 2 + tyle wody, żeby było gęste ciasto. Usmażyć i jeść np. z dżemem pomarańczowym Jest to moja potrawa awaryjno-wyjazdowa, z kilku powodów: bo mąkę kukurydzianą łatwiej dostać niż bezglutenowe mixy, poza tym nie zbija się ona w grudki, więc ciasto łatwo wyrobić nawet łyżką, nie trzeba do tego miksera, wobec tego placki te można łatwo zrobić praktycznie wszędzie, jeśli tylko ma się patelnię i dostęp do kuchenki Te placki kukurydziane nieraz uratowały mi życie na wyjazdach, jak się okazało, że chleb się skończył, kupić go więcej nie bardzo jest gdzie, a coś by się jednak zjadło na śniadanie
Ostatnio zmieniony sob 10 cze, 2006 20:30 przez kfiatek, łącznie zmieniany 1 raz.
"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"
- skrzypcowy
- Nowicjusz
- Posty: 42
- Rejestracja: śr 16 mar, 2005 16:35
- Lokalizacja: Warszawa
PLACKI KUKURYDZIANE:
składniki:
2,5 szklanki mąki kukurydzianej
1 jajko
sól
cukier
przetarte warzywa (papryka, ogórki konserwowe albo co tam kto lubi)
woda
w zasadzie wykonanie jest bardzo proste - wszystko wrzucamy do miski i mieszamy póki nie znikną gródki. Wody dolewamy tyle żeby wyszło ciasto trochę gęstsze od naleśnikowego. Sól i cukier do smaku. Można dać więcej cukru i zamiast warzyw wrzucić jakieś drobno posiekane owoce - wtedy będzie na słodko
Robiłem kilka razy. O ile chleb kukurydziany nie przechodzi mi przez gardło tak te naleśniko-placki są nawet niezłe :-)
smacznego!
składniki:
2,5 szklanki mąki kukurydzianej
1 jajko
sól
cukier
przetarte warzywa (papryka, ogórki konserwowe albo co tam kto lubi)
woda
w zasadzie wykonanie jest bardzo proste - wszystko wrzucamy do miski i mieszamy póki nie znikną gródki. Wody dolewamy tyle żeby wyszło ciasto trochę gęstsze od naleśnikowego. Sól i cukier do smaku. Można dać więcej cukru i zamiast warzyw wrzucić jakieś drobno posiekane owoce - wtedy będzie na słodko
Robiłem kilka razy. O ile chleb kukurydziany nie przechodzi mi przez gardło tak te naleśniko-placki są nawet niezłe :-)
smacznego!
Ostatnio zmieniony czw 19 paź, 2006 20:14 przez skrzypcowy, łącznie zmieniany 1 raz.
jeszcze nie próbowałam placków z samej mąki kukurydzianej. a tu jeszcze z warzywami! koniecznie muszę spróbować. moje ostatnie doświadczenia z mąką kukurydzianą - dodałam do ciasta kruchego - prawie pół na pół - mixa i kukurydzianej. kruche że hoho! zamiast ciasta wyszedł deser z jakby pokruszonymi herbatnikami w środku ale że moje ciasta zawsze są wyśmienite, więc to także szybko zniknęło z lodówki
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!