Mąka kukurydziana

Wszystko to co nie ma swojej kategorii w dziale Kuchnia - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
skrzypcowy
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 42
Rejestracja: śr 16 mar, 2005 16:35
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: skrzypcowy »

skanna pisze:Ciasteczka kukurydziane można :)

2,5 szklanki mąki
1 kostka margaryny
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy.

Zagnieść wszystko (za mnie sprawę załatwia malakser), uformować wałek o średnicy ok 5 cm. Wrzucić do zamrażarki na 1-2 godziny. Wyjąć, pokroić na plasterki grubości 0,5 cm i piec w 200 st aż spód zacznie leciutko brązowieć.
Znakomicie smakują z powidłami śliwkowymi.
Pół szklanki mąki można zastąpić wiórkami kokosowymi.
właśnie wyciągnąłem te ciasteczka z piekarnika. Jeszcze są gorące a już moja współlokatorka się do nich dorwała i zaraz nic nie zostanie. Są naprawdę pyszne! Dzięki za ten przepis :)
Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 831
Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Post autor: vixi »

zapowiada się smakowicie - mam tylko jedno pytanie - czy one się jakoś strsznie nie kruszą ? bo ja mam zawsze taki problem z ciasteczkami kruchymi że kruszą się ponad swoją nazwę...
"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."
Awatar użytkownika
skrzypcowy
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 42
Rejestracja: śr 16 mar, 2005 16:35
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: skrzypcowy »

rozsypują się przy byle dotknięciu jak są jeszcze ciepłe. Ale jak wystygną, tak jakby tężeją :-D
ODPOWIEDZ