Sosy zabielane
Moderator: Moderatorzy
Sosy zabielane
Do celiakii natura dorzuciła mi jeszcze uczulenie na mleko. Chciałem poinformować tylko tych, którzy także mają to schorzenie, że wszelkiego rodzaju zupy i sosy można zagęszczać napojem sojowym. Robi się z niego taką zawiesinę-dodajemy mniej wody aniżeli jest to podane w przepisie - i normalnie zagęszczamy tym np.zupę.
wszędzie w domu, ale dobrze najlepiej!
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 738
- Rejestracja: czw 10 wrz, 2009 14:47
- Lokalizacja: Warszawa
Jest jeszcze taka udawana śmietana sojowa, nazwy nie pomnę, produkcji włoskiej bodajże. Na pewno jest bezglutenowa, ale skład ma na trzy linijki, bo czymś ją muszą zagęścić, żeby miała konsystencję śmietany, a nie wody. Bardziej nadaje się jednak do deserów, bo jest słodkawa - fantastycznie smakuje z malinami:)
Cenę ma mniej fantastyczną jednak, jakieś 7 zł za kartonik 0,2l., no i trudno ją kupić.
Cenę ma mniej fantastyczną jednak, jakieś 7 zł za kartonik 0,2l., no i trudno ją kupić.
smietana
ALPRO - jest to smietana firmy takiej, sojowa, nadaje sie do zaklepania sosu czy zupy, ale jest na tyle slodkawa, ze nie da rady uzyc jej jako kwasnej. Malo, probowalam dodac majonezu zeby zrobic salatke z pomidorow ze smietana - nie ma mozliwosci, i tak jest lekko slodkawa...