Sosy zabielane

Wszystko to co nie ma swojej kategorii w dziale Kuchnia - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
miszczPZ
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 175
Rejestracja: śr 07 sty, 2004 16:27
Lokalizacja: Poznań

Sosy zabielane

Post autor: miszczPZ »

Do celiakii natura dorzuciła mi jeszcze uczulenie na mleko. Chciałem poinformować tylko tych, którzy także mają to schorzenie, że wszelkiego rodzaju zupy i sosy można zagęszczać napojem sojowym. Robi się z niego taką zawiesinę-dodajemy mniej wody aniżeli jest to podane w przepisie - i normalnie zagęszczamy tym np.zupę.
wszędzie w domu, ale dobrze najlepiej!
nelly23
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 81
Rejestracja: wt 10 lut, 2004 11:35

Post autor: nelly23 »

Ja zageszczam maka kukurydziana:)
Nelly i synek bez diety:)
Awatar użytkownika
miszczPZ
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 175
Rejestracja: śr 07 sty, 2004 16:27
Lokalizacja: Poznań

Post autor: miszczPZ »

Samo zagęszczanie można tylko mąką kukurydzianą, ale zabielanie napojem sojowym:P
wszędzie w domu, ale dobrze najlepiej!
Awatar użytkownika
Katiou
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 47
Rejestracja: czw 06 maja, 2004 23:09
Lokalizacja: Katowice

.

Post autor: Katiou »

Mozna maka kukurydziana albo ziemniaczana rozmieszna w odrobinie wody ;)
celiakia + Hashimoto
+ nietolerancja 36 produktów żywnościowych :) yeah
skanna
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 16
Rejestracja: pt 09 lip, 2004 18:21

Post autor: skanna »

Zagęszcza i zabiela mąka ryżowa.
Mesh
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 9
Rejestracja: pt 31 mar, 2006 16:23
Lokalizacja: Mikołów

Post autor: Mesh »

Troche stare ale wlaśnie odkrylem w napoju sojowym - serwatkę :/
Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 831
Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Post autor: vixi »

dokładnie mąka ryżowa lub kukurydziana, albo jajeczko rozbełtane...
Awatar użytkownika
kawia
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 78
Rejestracja: sob 11 kwie, 2009 18:25
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: kawia »

Sosy zabielam (zagęszczam) mąką kuku, ziemniaczaną, ryżową, tapioką. Tapioka najlepsza
Obrazek
martini
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 738
Rejestracja: czw 10 wrz, 2009 14:47
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: martini »

Jest jeszcze taka udawana śmietana sojowa, nazwy nie pomnę, produkcji włoskiej bodajże. Na pewno jest bezglutenowa, ale skład ma na trzy linijki, bo czymś ją muszą zagęścić, żeby miała konsystencję śmietany, a nie wody. Bardziej nadaje się jednak do deserów, bo jest słodkawa - fantastycznie smakuje z malinami:)
Cenę ma mniej fantastyczną jednak, jakieś 7 zł za kartonik 0,2l., no i trudno ją kupić.
gigi_26
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 52
Rejestracja: sob 18 wrz, 2010 01:05
Lokalizacja: Irlandia

smietana

Post autor: gigi_26 »

ALPRO - jest to smietana firmy takiej, sojowa, nadaje sie do zaklepania sosu czy zupy, ale jest na tyle slodkawa, ze nie da rady uzyc jej jako kwasnej. Malo, probowalam dodac majonezu zeby zrobic salatke z pomidorow ze smietana - nie ma mozliwosci, i tak jest lekko slodkawa...
Mazia
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 138
Rejestracja: śr 10 mar, 2010 10:12
Lokalizacja: Rabka-Zdrój

Post autor: Mazia »

Ja używam Condisoia- śmietana sojowa firmy VALSOIA jest lekko słodka ale chyba najbardziej mi smakuje :)
ODPOWIEDZ