Fasolka w słoikach i majonez z Grudziądza

Wszystko to co nie ma swojej kategorii w dziale Kuchnia - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Fasolka w słoikach i majonez z Grudziądza

Postprzez rjack » Śr 26 maja, 2004 09:31

Witam Wszystkich,

Dietę bezglutenową stosuję od roku. Kiedy jeszcze nie wiedziałem, że jestem uczulony, często kupowałem fasolkę po bretońsku w słoikach. Jak wiadomo są zagęszczane mąką pszenną, ale znalazłem coś gdzie nie było mąki, ale:

acetylian diskorbiowy
- pewnie coś literki przestawiłem lecz mniej więcej to tak brzmi.

Chciałem się zapytać szanownych uczestników tego forum czy produkty spożywcze zawierające powyższy składnik są bezpieczne?

Druga sprawa.

Czy ktoś z Państwa (stosujących dietę bezglutenową) używa majonezu z Grudziądza firmy Ocetix (niebieskie nakrętki). W składzie są podane 3 zagęszczacze jeden z mąki kukurydzianej, a te 2 pozostałe są tylko symbole.
Gdzie mogę znaleźć wykaz bezpiecznych zagęszczaczy stosowanych w przemyśle spożywczym pod kątem zawatrości w nie glutenu?

Dziękuję z góry Wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam
Robert Jackowski
rjack
 

Postprzez Jolka » Śr 26 maja, 2004 16:40

Produkty z tym zagęstnikiem są dopuszczalne w diecie bezglutenowej .Możesz śmiało je jeść.
Avatar użytkownika
Jolka
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 144
Dołączył(a): N 04 sty, 2004 13:45
Lokalizacja: Katowice

Postprzez rjack » Pt 28 maja, 2004 08:24

Witam,

Acetylian diskorbiowy dobry. Cieszę się. Dzięki za info!

Pozdrawiam
Robert
rjack
 


Powrót do Kogel Mogel

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość