Mąka
Moderator: Moderatorzy
Jeśli masz zwykły przepis, ze zwykłą glutenową mąką, to nie możesz jej po prostu zastąpić mąką kukurydzianą. Nie napisałaś o jakie ciasto chodzi, ale na ogół to się nie udaje i to baaardzo. Dlatego wymyślono te różne miksy, mieszanki, z dodatkiem gumy guar itp. Ogólna zasada jest taka, że do pieczenia najlepiej wziąć 3 rodzaje mąki (w równych proporcjach). Np. ryżową, kukurydzianą i ziemniaczaną. Na Forum jest gdzieś opowieść Kfiatka o próbie upieczenia chleba z samej mąki kukurydzianej, tak ku przestrodze. Niestety nie da się tak ani potanić ani ułatwić. A szkoda...
Huilisti, nie trolluj. Napisałam wyraźnie - nie mąka jednego rodzaju (czyli np. kukurydziana, ryżowa etc.) ale właśnie mix lub mieszanka kilku rodzajów mąki. Natomiast ja piekę sernik z dodatkiem wyłącznie mąki ziemniaczanej (a raczej budyniu z mąki ziemniaczanej), ale taki sernik to nie jest prawdziwe ciasto, raczej suflet.